La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dijous la seu del Diplocat per ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l'1-O. Una desena d'agents de la Unitat de la Policia Judicial han abandonat la coneguda com a Casa de les Punxes, que alberga les oficines d'aquest organisme, cap a dos quarts de 3 del migdia després d'unes cinc hores d'escorcoll i s'han endut material intervingut en diverses bosses. L'excap de premsa del Diplocat, Martí Estruch, ha explicat als periodistes que els agents estaven mirat ordinadors i telèfons mòbils i ha titllat l'escorcoll "d'acte de propaganda". El Diplocat s'havia de dissoldre definitivament aquest divendres, quan està previst l'acomiadament dels seus últims treballadors, i des de l'aplicació del 155, les autoritats espanyoles ja tenien accés a tot el seu material.

Els agents de la Guàrdia Civil, tots de paisà, han marxat en tres vehicles policials no logotipats després de carregar-hi el material intervingut. Durant el registre, els Mossos d'Esquadra han muntat un dispositiu a l'exterior per supervisar les entrades a l'edifici.

Segons l'excap de premsa del Diplocat, l'ordre de registre no especifica els motius de l'escorcoll, tot i que hi ha informacions periodístiques que apunten que podria estar relacionat amb el pagament dels observadors de l'1-O. Estruch ha estat fora de l'oficina, però la resta de treballadors han estat dins de l'edifici durant el registre. Fonts properes han explicat que la Guàrdia Civil els ha fet esperar a tots junts a la sala de juntes mentre revisava telèfons i ordinadors. "La informació que podien buscar òbviament ja la tenen, sona més aviat a un acte de propaganda perquè tothom se n'assabenti que el govern espanyol ha aconseguit tancar el Diplocat", ha dit Estruch.

El govern espanyol va dissoldre el Diplocat el 27-O i va acomiadar el seu secretari general, Albert Royo. L'organisme era un consorci público-privat encarregat de la promoció de Catalunya a l'exterior i la paradiplomàcia, que convidava habitualment periodistes, polítics o personalitats del món cultural d'arreu del món a Catalunya, i organitzava seminaris a l'exterior.

Aquest mateix divendres estava previst l'acomiadament definitiu de tots els treballadors del Diplocat. Divendres passat, el consell de ministres del govern espanyol va aprovar ampliar els poders de l'organisme liquidador de la institució.