Fiscals espanyols i alemanys es reuniran a Eurojust, l'agència europea per a la cooperació judicial, per tractar els delictes recollits en l'euroordre dictada contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, segons va confirmat a Efe una font d'aquest organisme.

Segons va explicar ahir la font, la trobada a la Haia, seu d'Eurojust, serà «en les pròximes hores, probablement demà (avui per al lector)» i tindrà lloc a «porta tancada i serà totalment confidencial», per la qual cosa no s'espera que transcendeixi informació sobre el contingut de la reunió. L'oficina espanyola i l'alemanya en aquest organisme van estar en contacte al llarg del dia d'ahir per preparar la trobada, encara que totes dues mantenen un gran secretisme sobre aquesta cita.

La Fiscalia de Schleswig-Holstein, l'estat federat per on va entrar Puigdemont a Alemanya el 25 de març i on va ser detingut, va resoldre fa una setmana demanar a l'Audiència Territorial del mateix land la seva extradició a Espanya. En la seva resolució abonava en tots els punts la petició del Tribunal Suprem espanyol, tant pel que fa al càrrec de rebel·lió, com el de malversació de fons públics, a l'hora que demanava mantenir-lo a la presó de Neumünster, on havia ingressat el polític català després de la seva detenció.

Dos dies després, l'Audiència germànica va resoldre desestimar el càrrec de rebel·lió i va decretar la llibertat condicional de Puigdemont, sota fiança de 75.000 euros. En la resolució es requeria també informació addicional i concreta a les autoritats espanyoles sobre l'acusació de malversació de fons públics, per valor d'1,6 milions d'euros.

«D'acord amb les regles»

La comissària europea de Justícia, Vera Jourová, va considerar ahir que la Justícia alemanya va actuar «d'acord amb les regles» en relació amb la petició d'extradició a Espanya de l'expresident català. «Hauria de mirar els detalls, però crec que en aquest cas específic Alemanya va actuar d'acord amb les regles», va dir Jourová en una roda de premsa, en referir-se a la decisió de l'audiència territorial de Schleswig-Holstein de desestimar el delicte de rebel·lió del qual acusa Puigdemont la Justícia espanyola. La comissària de Justícia va subratllar que els experts del seu equip «no l'han alertat sobre cap aplicació errònia de l'euroordre» a Alemanya.

Jourová va descartar també que la Comissió Europea (CE) estigui planejant ampliar la llista de delictes pels quals es pot cursar una euroodre, una negativa que ja havia expressat el mes de desembre passat després que Espanya considerés que la llista havia quedat «obsoleta».