La secretària general d'ERC, Marta Rovira, assegura que és a Suïssa per continuar lluitant contra una «persecució política brutal», per recuperar la seva llibertat d'expressió i perquè a Catalunya es preservin els drets civils i polítics. En una entrevista a l'ACN -publicada ahir coincidint amb altres dues entrevistes, una al diari francès Le Temps i una altra al germànic Blick-, Rovira explica que es va veure «forçada» a emprendre el camí de «l'exili» davant el convenciment que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena dictaria presó preventiva.

«El que més m'entristeix és que no sé quan podré tornar. Sóc conscient que he marxat per molts anys, que he deixat enrere moltíssima gent que m'estimo, molts paisatges, la meva ciutat i que la meva família haurà de fer un canvi brutal de vida», afegeix, tot i que assegura que ser al país helvètic li dóna una «oportunitat per continuar lluitant». Rovira també revela que només arribar a Suïssa es va presentar a les «autoritats corresponents» i els va explicar que fuig d'una «persecució política» en busca de «protecció».

Tres setmanes a l'exili

Tres setmanes després d'arribar a Suïssa i de no presentar-se al Suprem, Rovira explica els motius pels quals ha triat aquest país helvètic i les principals línies de la seva defensa davant l'ordre internacional de detenció dictada pel jutge Llarena. La seva defensa jurídica ja està en mans de l'advocat Jean-Marc Carnicé, amb despatx a Ginebra. «He marxat a la força, obligatòriament, si no el que havia d'assumir eren les conseqüències d'una persecució política absolutament desproporcionada que no cap en un sistema polític democràtic», assegura Rovira per després afegir que tenia molt clar que el jutge Llarena dictaria presó preventiva per a ella i els altres líders polítics que havien d'anar a declarar com a «represàlia» per haver decidit sotmetre a votació la investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat. Marxar de Catalunya ha estat també per a Rovira una «mesura de protecció personal» pensant en la seva filla de 7 anys.

Un dels arguments per decidir marxar a Suïssa és recuperar la seva llibertat d'expressió. I és que, segons Rovira, a Catalunya feia mesos que se sentia «absolutament coaccionada i amenaçada». Segons detalla, s'anava autocensurant i es trobava cada vegada més «cohibida». El país helvètic ha estat l'opció escollida per a «l'exili» perquè, segons Rovira, té un sistema polític que permet que els ciutadans tinguin veu i on es vota per decidir «pràcticament cada tres mesos».

Sobre la possibilitat de sol·licitar asil polític, Rovira respon que estan estudiant la situació amb «tots els elements legals que hi ha sobre la taula» però que encara no han pres cap decisió.