Desenes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra vigilen aquest dilluns al matí l'Auditori de Barcelona, on a les 12 s'ha de celebrar l'entrega de despatxos als nous jutges. L'acte estarà presidit pel rei Felip VI, i això ha provocat una convocatòria dels CDR, que estan força lluny a causa del perímetre judicial. A l'Auditori també hi ha acudit el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, expresident de l'Audiència de Barcelona i marit de Gema Espinosa, directora de l'Escola Judicial.

Concentració dels CDR al pont de Marina

Els CDR han cridat a concentrar-se a partir de les 11 hores al pont de la Marina, proper a la sala en la qual se celebrarà l'acte i que ha estat envoltat de tanques i agents de la policia catalana.

Sota el lema 'Fem fora la (in)justícia espanyola', els CDR volen mostrar el seu rebuig al rei i al sistema judicial espanyol pels processos contra polítics sobiranistes.

La segona visita del rei des de l'1 d'octubre

La d'aquest dilluns és la segona visita a Catalunya del rei des del començament d'any i des de la votació del passat 1 d'octubre. Des de la seva proclamació com a cap de l'Estat, el rei Felip ha acudit a les dues últimes entregues de despatxos, el 2015 i 2016, quan va defensar la imparcialitat del poder judicial, el respecte de la llei per part de les institucions i els valors de la Constitució.

Fa tres anys, Felip VI va estar acompanyat del llavors president de la Generalitat, Artur Mas, i en la següent edició, de Puigdemont.

En aquesta ocasió, no s'ha convidat cap representant polític, ja que la cúpula judicial vol posar en relleu la independència i imparcialitat dels tribunals respecte al poder executiu i legislatiu.

Per això, no assistirà a l'Auditori de Barcelona cap càrrec del Govern, ni el president del Parlament, Roger Torrent, com tampoc el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

L'única autoritat política que hi haurà serà el titular de Justícia, Rafael Catalá, en la seva condició de "ministre de jornada", que és qui acompanya la família reial als actes oficials.

Amb el rei i el ministre, estaran el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar.

També pendents de la seguretat de Llarena

El CGPJ va demanar al ministeri de l'Interior el passat 25 de març mesures per protegir Llarena i la seva família, després que la seva casa a Das (Cerdanya) aparegués amb pintades anomenant-lo "feixista".

El lliurament dels diplomes als nous jutges té lloc tres dies després de la sortida de presó sota fiança de Puigdemont, una vegada que la Justícia alemanya hagi descartat el delicte de rebel·lió en el seu procés d'extradició a Espanya.