Manuel Chaves, el que va ser president de la Junta entre els anys 1990 i 2009, va assegurar ahir que durant la seva etapa al capdavant del Govern andalús coneixia que la Junta concedia ajudes sociolaborals a treballadors afectats per les crisis però «no com» es donaven o la seva gestió, alhora que va subratllar que qualsevol ajuda que s'atorgava «estava en la llei i eren legals». «Difícilment puc pensar que a la Conselleria d'Ocupació o d'Educació es pogués establir un procediment -de concessió de ajudes- conscientment il·legal o per vulnerar la llei», va manifestar.

En la declaració de l'expresident de la Junta com a investigat en el judici que celebra la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Sevilla contra 22 exalts càrrecs del Govern andalús pel procediment específic pel qual es concedien els ajuts sociolaborals i a empreses en crisi en el marc dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) presumptament irregulars, va començar responent preguntes del representant del ministeri fiscal Juan Enrique Egocheaga.

Chaves, que s'enfronta a una petició de deu anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació per part del ministeri fiscal, va apuntar que ha conegut en la causa les ordres ministerials del 1994 i del 1995 sobre ajudes prèvies a la jubilació i extraordinàries a treballadors, signades pel llavors ministre de Treball, José Antonio Griñán.

L'expresident de la Junta, doctor en Dret, va ratificar la seva declaració el 2015 davant del Tribunal Suprem i va explicar que, davant les importants crisis d'empreses amb repercussió política i social com Delphi o Santana, de les quals es parlava en el Consell de Govern, l'Executiu andalús treballava en dues línies, salvar l'empresa i protegir els treballadors.

Va admetre haver-se reunit amb comitès d'empreses o sindicats, un acte de «normalitat democràtica», i estableix en aquestes que es procedís a la creació d'una taula de negociació per portar a terme un pla industrial, que podia contenir ajudes sociolaborals.