El vicepresident destituït, Oriol Junqueras, l'exlíder de l'ANC i número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja han arribat al Tribunal Suprem procedents de les presons d'Estremera i Soto del Real. Aquest matí compareixen davant del jutge Pablo Llarena en el que es coneix com a declaracions indagatòries. En aquestes vistes, que habitualment són breus, el jutge els comunicarà formalment que els processa per rebel·lió (en el cas de Junqueras, també per malversació). Tot i que no es tracta de cap declaració per revisar la seva situació personal i tampoc està concebut com un interrogatori, els lletrats aprofitaran per fer preguntes als seus clients. A l'entrada del Suprem, per tant, ja han reconegut que no esperen que la vista sigui breu. Aquesta setmana, també compareixen davant Llarena la resta de membres del Govern que estan empresonats: Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Carme Forcadell. El jutge ha de fixar data per a la resta de processats.

La Guàrdia Civil ha traslladat des de la presó d'Estremera i Soto del Real a tots tres empresonats. El jutge els cita per comunicar-los formalment la interlocutòria de processament que ja va notificar als seus advocats en mà el passat 23 de març. En aquest escrit, el jutge els comunicava per quins delictes els volia enviar a judici. En el cas de Junqueras, Llarena el processa per rebel·lió i malversació. En el cas de Sànchez i Cuixart, només per rebel·lió.

A la declaració hi compareixen també advocats d'altres processats. A l'entrada, els lletrats de Sànchez i Junqueras ja han reconegut que les vistes no seran breus, ja que tenen la intenció de formular preguntes als seus representats.

Aquesta interlocutòria, però, es pot recórrer i serà la Sala Penal del Suprem la que haurà de resoldre els escrits i fixar si, finalment, tots ells van a judici pels delictes que ha decidit el jutge instructor. Un cop resolts els recursos, Llarena haurà de dictar la interlocutòria de conclusió i aquí haurà acabat la seva tasca d'instrucció.

Llavors, les parts faran els escrits d'acusació (advocacia de l'Estat, Fiscalia i VOX) i ja només faltarà que tots els processats s'asseguin al banc dels acusats. El tribunal que els jutjarà encara no s'ha decidit (s'escull per rotació).

Pendents d'altres citacions al Suprem

Aquesta mateixa setmana (dimarts i dimecres) també estan citats la resta de membres del Govern empresonats. El jutge ha de fixar encara les dates per a les declaracions indagatòries per a la resta de processats al Suprem. Llarena ha processat 25 dels investigats, deixant fora només Artur Mas, Marta Pascal i Neus Lloveras.

Més declaracions a l'Audiència Nacional

A banda de les declaracions al Suprem, aquest dilluns també compareixen davant l'Audiència Nacional la resta de processats -en aquest cas per sedició- en la causa del procés. La magistrada Carmen Lamela ha processat l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, per dos delictes de sedició i un d'organització criminal, i la intendent Teresa Laplana per un delicte de sedició.

La magistrada també vol enviar a judici l'exdirector dels Mossos Pere Soler i l'exsecretari general d'Interior César Puig per organització criminal i, en el seu cas, només per un únic delicte de sedició pels fets de l'1-O.

En aquest cas, igual que al Suprem, caldrà resoldre els recursos i presentar els escrits d'acusació abans que tots quatre s'asseguin al banc dels acusats.