Jordi Sànchez (JxCat), candidat a president de la Generalitat, Oriol Junqueras, exvicepresident català, i Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, van carregar ahir contra el jutge del Suprem Pablo Llarena pel que consideren que és una «causa política» que criminalitza un «moviment ciutadà pacífic». Els tres líders independentistes catalans, tots en presó preventiva, van comparèixer ahir davant el Suprem per conèixer el seu processament per delictes de rebel·lió i malversació de cabals públics dins del sumari obert pel procés a l'alt tribunal.

En aquest tràmit, van optar per fer escasses al·legacions als detalls que recull l'ordre de processament més enllà de negar la violència, com han fet en anteriors declaracions davant del jutge. I, en comptes d'això, van optar per exposar un al·legat contra el que consideren una «causa política» motivada per «criteris purament ideològics» i que «criminalitza un moviment ciutadà pacífic» només per les seves idees independentistes.

De fet van ser les seves crítiques a l'instructor Pablo Llarena les que van protagonitzar les intervencions en acusar-lo de «falta d'objectivitat» i de «vulneració de drets fonamentals», en alguns casos amb un to sec, dur i mirant-lo als ulls, segons van informar fonts jurídiques presents en les indagatòries.

Aquest va ser el cas de Sànchez, qui després d'acusar el jutge de vulnerar els seus drets polítics després que li negués novament acudir al ple d'investidura -que va haver de ser suspès divendres passat- li va dir que no és «imparcial» en investigar aquests fets, perquè se situa com a «víctima». Es tracta d'una afirmació que fonts del seu entorn sustenten remetent-se a l'ordre de processament, en la qual el jutge utilitza la primera persona del plural per referir-se a l'«estratègia que patim».

Per a Sànchez, que va declarar durant una hora i quinze minuts, la seva situació processal és «injusta», ja que segons el seu parer el Suprem «no té competències» per portar el cas i, a més, té la «sensació» que els resultats de les eleccions del 21-D a Catalunya han fet «evolucionar» els arguments del jutge. A més, es va preguntar com se'l pot acusar a ell i a Cuixart d'haver incitat a la violència i va al·legar que a Catalunya la gent no funciona segons els paràmetres d'altres territoris: «Catalunya no és Corea del Nord», va afirmar davant del jutge, segons les fonts consultades.

Igualment, Junqueras va defensar que mai ha promogut ni assumit cap actuació violenta per aconseguir els seus fins polítics, que era perfectament conscient que el referèndum no constituïa cap delicte i que mai es va destinar un sol cèntim de diner públic al «procés», segons fonts jurídiques i d'ERC.

Com Sànchez, l'exvicepresident, que va declarar durant uns 40 minuts, va carregar contra el Suprem en assegurar que està empresonat per un tribunal que no té competència per conèixer del procés en una vista en què es van vulnerar tots els seus drets. I va afirmar que el procediment judicial el que pretén anul·lar és el moviment polític que representa i retallar els seus drets polítics i els dels qui el van votar.

Aquesta va ser la línia que va defensar Jordi Cuixart, qui en tan sols 15 minuts va reiterar com van fer els altres dos processats la vulneració de drets per part del jutge. Dins del to polític que va marcar les declaracions indagatòries d'ahir, tots ells van voler deixar clar que el conflicte a Catalunya és polític i que, per tant, s'ha de solucionar des d'aquest àmbit i mai judicialitzar-lo, a l'hora que va insistir que Catalunya té dret a l'autodeterminació i que defensar la independència i promoure-la és plenament legal.

Avui continuaran les vistes indagatòries, aquesta vegada amb els exconsellelers Joaquim Forn (Interior), Raül Romeva (Afers Exteriors) i Josep Rull (Territori).