Podem va donar per tancada la batalla interna per les llistes a la Comunitat de Madrid ahir mitjançant un «acord d'unitat» de cara a les primàries que situa Íñigo Errenjón com a cap de llista de les pròximes eleccions i el secretari general de Podem a Madrid, Ramon Espinar, a la llista.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que l'acord és fruit de la seva tasca de «cuidar Podem». «Confio en Errejón», va sentenciar en roda de premsa sense fer referència al futur de Carolina Bescansa, que va fer esclatar una nova polèmica interna dins de la formació de forma accidental aquest dimecres, quan va filtrar per error un document que pretenia enviar a Errejón en què proposava donar-li suport a Madrid, on esdevindria la número dos de la llista, a canvi del suport d'Errejón a les primàries per tal de destronar Iglesias.

Bescansa va ser la gran absent a la fotografia d'Iglesias, Errejón i Espinar a la roda de premsa d'ahir, on el secretari general de Podem va afirmar que no hi ha «cap ambició personal» per sobre dels objectius del partit. «La meva obligació era provar de trobar una solució i avui portem una proposta d'unitat des de la pluralitat», va dir Iglesias abans d'agrair la tasca d'Espinar. «He escoltat Íñigo i confio en ell per ser el candidat de Podem i el pròxim president de la Comunitat de Madrid», va tancar Iglesias abans d'abandonar l'estrada i cedir el protagonisme a Errejón i Espinar.

Errejón, per la seva banda, va afirmar que l'acord estableix les bases per a una «campanya gua-nyadora» a les eleccions autonòmiques del 2019. L'objectiu, va dir, és «recuperar la Comunitat de Madrid per treure la mentida de la Puerta del Sol i substituir-la per la decència». No va aclarir si la contrapartida de l'acord és no presentar candidatura a les primàries de la formació per disputar el càr-rec a Pablo Iglesias. «Això no ha format part de la discussió ni de cap dels passos per assolir l'acord», va dir. Espinar, per la seva banda, va afirmar que «Errejón és la persona adequada per encapçalar la candidatura de Podem a la Comunitat de Madrid» i va celebrar l'entesa que retorna «la tranquil·litat i la calma a Podem».

L'antic número dos de Podem fa més d'un any que cuina a foc lent amb el seu equip la candidatura per a les autonòmiques madrilenyes, des que així ho va pactar amb Pablo Iglesias després de l'Assemblea de Vistalegre II del febrer del 2017. Segons aquest acord, Errejón rebia el suport del líder morat per la seva aposta, a canvi de fer-se a un costat en el plànol estatal i retirar-se de la primera línia.