ETA ha demanat perdó a les víctimes «que no tenien una participació directa en el conflicte» del «llarg període de lluita armada», poques setmanes abans que anunciï la seva dissolució, prevista per al primer cap de setmana de maig. «Volem mostrar respecte als morts, als ferits i a les víctimes que ha causat ETA, en la mesura que han resultat damnificats pel conflicte. Ho sentim de veritat. A aquestes persones i les seves famílies els demanem perdó. Aquestes paraules no solucionen el que ha passat, ni mitigaran tant de dolor», asseguren en un comunicat que van enviar divendres a la matinada als diaris Gara i Ber-ria. En l'escrit -amb data de 8 d'abril-, l'organització també es compromet a la «superació definitiva de les conseqüències del conflicte i a la no repetició».

En el comunicat, ETA reconeix la seva responsabilitat pel dolor causat a la societat basca i expressa el seu compromís amb la superació definitiva del conflicte. L'organització diu que «per culpa d'errors o decisions errònies» les seves accions han afectat «víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com fora», i reconeix que «aquestes paraules ara no solucionaran el que ha passat, ni mitigaran tant dolor».

ETA també parla en el comunicat d'un «patiment desmesurat», amb «morts, ferits, torturats, segrestats o persones que s'han vist obligades a fugir a l'estranger», i reconeix «la responsabilitat que ha adquirit en aquest dolor», perquè «res d'això s'hauria d'haver produït mai o no s'hauria d'haver perllongat tant en el temps». «Ningú pot canviar el passat, però una de les coses més perjudicials que es podria fer ara seria intentar desfigurar-ho i ocultar determinats episodis», subratlla ETA. «Reconeguem tots la responsabilitat i el mal causat. Malgrat no tenir ni el mateix punt de vista ni els mateixos sentiments, tots hauríem de reconèixer, amb respecte, el patiment que han sofert els altres», afegeix. El comunicat diu que «tant de bo res d'això hagués passat» i «la llibertat i la pau haguessin arrelat a Eukadi fa molt de temps».

Al final de la carta es parla de futur, s'advoca per la reconciliació al País Basc,per donar una resposta democràtica al conflicte polític i posar garanties perquè no torni a passar. «És un exercici necessari per conèixer la veritat de manera constructiva, tancar ferides i construir garanties perquè aquest patiment no torni a passar. Donant una solució democràtica al conflicte polític es podrà construir la pau i aconseguir la llibertat», conclou el comunicat.

«No hi haurà cap contrapartida»

D'altra banda, el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar ahir que «mai hi haurà cap contrapartida» per a ETA, després que fes públic un comunicat on demana perdó a les víctimes i reconeix el dany causat. «Puc afirmar taxativament, i cap dels 46 milions d'espanyols ha de dubtar, que no hi ha hagut ni haurà mai cap contrapartida», va dir Méndez de Vigo, que va negar que hi hagi cap negociació per plantejar una cessió de competències de les presons al País Basc.

Méndez de Vigo va sentenciar que el comunicat «constata la der-rota total de la banda terrorista». «És una derrota tant econòmica com social i internacional», va manifestar. Méndez de Vigo va dir que la primera valoració que feien des de l'Executiu és la d'enviar un missatge a totes les víctimes. «Hem estat i estarem sempre al costat de les víctimes», va dir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. A més, va ressaltar que el «relat» que quedarà sobre la banda terrorista «no serà el d'ETA, sinó el de tots els demòcrates» que van «vèncer els ter-roristes». Així mateix va reconèixer el paper de la judicatura i el suport internacional que ha rebut l'Estat per combatre el terrorisme. «El que sempre hem de tenir és un record per a les víctimes», va dir.

Qui també va reaccionar a l'anunci de dissolució van ser els bisbes de Navarra, del País Basc i de Baiona, que van demanar perdó per les «complicitats» amb ETA i van fer una crida a la societat a afrontar el repte «de la reconstrucció moral i la reconciliació».

«Al llarg d'aquests anys, molts dels homes i dones que conformen l'Església han donat el millor de si mateixos en aquesta tasca, alguns de forma heroica. Però som conscients que s'han donat entre nosaltres complicitats, ambigüitats i omissions, per les quals demanem sincerament perdó», assenyala el comunicat dels bisbes bascos i navarresos, en què també asseguren ser conscients que «el nostre poble ha partit un dany espiritual i social incalculable, causat per les ideologies totalitàries i idolàtriques que han alimentat el fenomen terrorista».