L'anomenat Grup Internacional de Contacte i les organitzacions civils Bake Bidea i el Fòrum Social Permanent han anunciat aquest dilluns la celebració el proper 4 de maig a la localitat francesa de Cambo-les-Bains, a prop de Baiona i de la frontera amb Espanya, de un "acte internacional" que avançarà el presumible final de la banda terrorista ETA.

Els organitzadors han anunciat aquest esdeveniment en una compareixença en què s'han limitat a informar del dia i el lloc de l'esmentada conferència internacional i ni tan sols han esmentat a la banda terrorista ETA.

Els portaveus de les tres organitzacions no han admès preguntes ni han ofert cap detall sobre aquesta conferència, tot i que han assegurat que l'acte, que han situat "a l'altura del d'Aiete", suposarà un "fita" per "avançar en l'últim objectiu ", en al·lusió al" procés de pau ".

S'espera que aquest acte, igual que va ser el d'Aiete, serveixi d'avantsala a un pronunciament d'ETA en què, segons fonts coneixedores del procés, anunciarà el seu final definitiu després d'assassinar 864 persones en els més de 50 anys d'existència.

El text ha estat llegit en tres idiomes per Raymond Kendall com a representant del Grup Internacional de Contacte; Anais Funosas, de l'associació bascofrancesa Bake Bidea, i Agus Hernan, portaveu del Fòrum Social Permanent.

Kendall, exdirector d'Interpol i l'únic que s'ha sortit del guió escrit, ha manifestat abans de llegir el text que el GIC considera que aquesta conferència "serà primordial per a l'avanç del procés de pau", de la "pau definitiva" .

El document fa al·lusió a la Conferència d'Aiete, celebrada el 17 d'octubre de 2011 a Sant Sebastià, que va constituir el precedent de la declaració del "cessament definitiu" de l'activitat terrorista d'ETA, tres dies després.

En aquella ocasió, la cita va estar legitimada per la presència, entre altres personalitats, l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan, però en la compareixença d'avui no s'ha donat a conèixer ni un sol nom de possibles assistents.

Sí que s'ha citat que la conferència se celebrarà a la Vila Arnaga de Cambo, un casalot d'estil neo basc que va fer construir l'escriptor Edmon Rostand, autor del cèlebre 'Cyrano de Bergerac'.

La declaració donada a conèixer aquest dilluns destaca que, en aquests set anys, els bascos "han demostrat una clara determinació d'avançar en el seu objectiu d'aconseguir una pau justa i duradora". "Ho vam veure a Aiete el 2011, el vam tornar a veure a Baiona a l'abril de 2017 i estem segurs que veurem més avenços en un futur pròxim", han afegit.

"Creiem que hi ha condicions per a nous passos rellevants que poden contribuir a avançar en el nostre últim objectiu", diu el text, que no arriba a concretar si aquest objectiu és la ja anunciada desaparició d'ETA, cosa que la mateixa organització ha avançat en els últims mesos.

Els organitzadors han afegit que "amb aquest objectiu en ment i amb l'objectiu d'avançar en la resolució del conflicte al País Basc" se celebrarà un nou "esdeveniment internacional a Cambo el 4 de maig de 2018", al qual han convidat a " totes les organitzacions civils i polítiques basques ", així com a les institucions.

El propòsit de la trobada, han abundat, consistirà en "col·locar una nova fita en el camí d'una pau justa i duradora".

"Ha arribat el moment de renovar el nostre compromís amb la pau al País Basc", han conclòs.

Els tres grups han donat a conèixer la composició d'un comitè promotor d'aquest esdeveniment, en què participaran l'alcalde de Baiona i president de la Mancomunitat del País Basc francès, Jean René Etchegaray (UDI), l'alcalde d'Hendaia i vicepresident de la Mancomunitat, Kotte Ecenarro (PS), el senador republicà Max Brisson, la senadora socialista Frédérique Espagnac, els diputats Florence Lasserre-David i Vicent Bru, i l'alcalde de St-Pierre d'Irube, Alain Iriart.

El passat 20 d'abril la banda terrorista va fer públic un comunicat en què demanava "perdó" a les víctimes "que no tenien participació directa en el conflicte", i assumia la seva "responsabilitat directa" al "patiment desmesurat" que ha patit la societat basca.