El ministre de Justícia, Rafael Catalá, assegura que el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, donarà «explicacions detallades» al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, sobre els diners del referèndum independentista de l'1 d'octubre a Catalunya. Catalá va explicar en una entrevista al diari La Razón que el ministeri d'Hisenda té un mecanisme de control rigorós dels comptes i la tresoreria de la Generalitat, i creu que Montoro es referia a això quan va assegurar «que no s'havia gastat diners públics en l'organització de l'1-O, perquè «aquest sistema està garantint que no es desviïn fons».

«Una altra cosa és», va afegir, «si abans que el ministeri d'Hisenda posés aquest sistema s'han pogut desviar fons de manera il·lícita i és el que investiga un jutge». La Sala Penal del Tribunal Suprem va rebre amb «irritació» les declaracions i el comportament públic de Montoro. «No hi ha justificació perquè ho ha dit», expliquen les fonts judicials. «No s'entén que la setmana que el tribunal alemany diu que no hi ha rebel·lió i que té dubtes que hi hagués malversació amb Puigdemont, surti el ministeri i digui que no hi ha malversació», diu la Fiscalia.

En reacció a aquest conflicte entre Llarena i Montoro, l'únic partit polític que de moment s'ha pronunciat ha estat Ciutadans. El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va assegurar que és «urgent» que el president del Govern, Mariano Rajoy, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, donin explicacions sobre les despeses públiques del referèndum de l'1-O. En declaracions als mitjans en unes jornades del partit a Sant Adrià de Besòs, va sostenir que «hi havia evidències que l'1-O es podria haver comès malversació de fons públics». «S'han generat factures per pagar l'1-O mentre Rajoy i Montoro ens garantien que no es gastava diners públics en un referèndum il·legal», va alertar.

Carrizosa va reiterar que els partits independentistes no estan formant Govern perquè «volen seguir amb el 155 i generant embolic». Així mateix, va demanar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que dimiteixi per tenir un president interí fins a les eleccions del proper any.

Millo i les despeses camuflades

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va admetre que «formalment» no consta que el Govern destinés diners públics aal referèndum de l'1 d'octubre, però va apuntar que hi ha moltes formes de malversar, com «falsificacions o despeses camuflades», perquè «d'algún lloc han sortit» els costos del referèndum.

D'aquesta manera va justificar Millo en una entrevista que ahir va publicar La Vanguardia el fet que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, hagi demanat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aclareixi en què es basa per assegurar que el Govern no va destinar diners públics al referèndum d'autodeterminació que es va celebrar el primer dia del passat mes d'octubre a Catalunya amb una àmplia victòria del «sí».