n Els centres de registre de votants van tornar a ser ahir objectiu dels terroristes a l'Afganistan. Així, almenys 31 persones van morir i 54 van resultar ferides en un atemptat suïcida a un centre de registre de votants a l'oest de Kabul. «Gairebé tots els morts i ferits són civils», va assegurar la policia de Kabul. L'explosió es va produir cap a les deu del matí, hora local, a l'àrea de Qala-e-Nazir, quan un suïcida es va immolar entre la gent que esperava fent cua.

La policia va explicar que el suïcida va detonar els explosius a la «cua en què un gran nombre de persones, incloses dones, esperaven per entrar al centre». El centre de registre es trobava al barri de Dasht i Barchi, a l'oest de la capital i lloc de residència de molts integrants de la minoritària comunitat xiïta dels hazara, constant objecte d'atacs reivindicats per Estat Islàmic-Jorasán, la secció afganesa de l'organització terrorista. De fet, Estat Islàmic va reivindicar l'atemptat.

El número dos del Govern afganès, Abdu·là Abdul·là, va condemnar enèrgicament l'atac. «M'uneixo als afectats per aquest atac covard. La nostra determinació d'eleccions justes i transparents continuarà i els terroristes no guanyaran contra la voluntat del poble afganès», va assegurar després de conèixer el cinquè atac de la setmana contra institucions electorals afganeses.

Hores més tard, almenys sis persones van morir i cinc més van resultar ferides en un atemptat perpetrat contra un centre de registre de votants de la província de Baghlan, al nord de Kabul. Els sis morts pertanyien a la mateixa família, inclosos dones i nens, segons les fonts, que van especificar que l'atemptat va ser perpetrat a la ciutat de Pul i Jumri. La família viatjava en un vehicle al costat del centre de votació quan es va produir l'explosió.

Encara que les eleccions se celebren l'octubre, les autoritats afganeses han decidit avançar diversos mesos el registre de votants donada la conflictiva situació de seguretat al país centreasiàtic, un factor determinant a l'hora d'encoratjar al vot. El procés de registre de votants per a les eleccions parlamentàries va començar la setmana passada a Kabul com a part d'un procés que continuarà durant les properes setmanes. En el que portem d'any, la capital afganesa ha estat objecte de diversos atemptats, el més important el perpetrat a final de gener pels talibans amb una ambulància bomba que va explotar al mig del car-rer, en un cèntric barri de Kabul, fet que va provocar més d'un centenar de persones.

Després d'aquest atac, les autoritats de la capital han revisat tot el pla de seguretat de la ciutat i l'han substituït per evitar grans atemptats.El president afganès, Ashraf Gani, va fer una crida a final de febrer als talibans a seure a la taula de negociació per trobar una solució pactada al conflicte que viu el país des de la invasió nord-americana, el 2001.

Divendres, individus armats no identificats van matar un policia en un centre de registre de votants de Qala i Naw, a la província de Badghis, i dijous dos policies més van morir en un nou atac contra un centre de registre de Jalalabad. Un altre incident va tenir lloc dimarts, quan van segrestar dos policies i tres treballadors de la Comissió Electoral independent a la província de Ghor.