El ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, va assegurar ahir que la dissolució del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha estat una mesura «responsable i proporcionada» i que aquest organisme va desviar 1,5 milions d'euros a activitats destinades a l'establiment d'una suposada república catalana.

En resposta a una pregunta del senador d'ERC Jordi Martí Deulofeu sobre els beneficis obtinguts per part d'Espanya amb la liquidació del Diplocat, Dastis va afirmar: «Aquesta dissolució, clarament, ha valgut la pena». El ministre va explicar que el pressupost del Diplocat el 2017 va augmentar a 2,3 milions, dels quals 805.000 euros van ser destinats a despeses de personal; i la resta, una mica més de 1,5 milions, a activitats «encaminades a la ruptura de l'ordre constitucional i la divisió entre catalans». «Ha estat una despesa inútil, una desviació de diners públics per a finalitats que no beneficien els catalans, que busquen dividir i trencar l'ordre constitucional», va manifestar Dastis.

Així, va negar que aquest organisme es dediqués a explicar Catalunya al món i influir positivament en la seva imatge a l'exterior, sinó que «ha tingut l'efecte contrari». Segons va explicar, el cost d'haver dissolt el Diplocat ha estat «molt menor» que el que ha realitzat aquest organisme, encarregat de les relacions a l'estranger de la Generalitat, per «llançar-se a una quimera irrealitzable» d'establir una suposada república». Per això, va dir, aquest intent ha quedat «sense suport en el món».

Per la seva banda, el senador republicà va criticar l'«ús desorbitat i il·legal» del 155 per liquidar aquest organisme, que va tancar el 13 d'abril amb la pèrdua de 17 llocs de treball, per creure que «el Govern ha confós l'objectiu d'explicar i promocionar Catalunya al món amb el relat d'un Diplocat al servei de l'independentisme». El senador va retreure a Dastis la «deriva autoritària» de l'Estat.