El president del Govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va mostrar ahir la seva oposició a la delegació de vot del diputat d'ERC i conseller destituït Toni Comín. «Estudiarem totes les accions legals per evitar decisions que contradiuen la legalitat», va afirmar en roda de premsa conjunta amb el primer ministre turc, Binali Yildirim, que va expressar el seu suport a l'executiu de Rajoy en la defensa de la «integritat territorial» de l'Estat.

Segons Rajoy, «nosaltres el primer que demanarem a la mesa, però no com a Govern perquè no tenim competència per fer-ho, és que la seva posició sigui que el senyor Comín no pugui delegat el seu vot, perquè no té cap sentit», i «a partir d'aquí estudiarem totes les accions legals per evitar que s'adoptin decisions que contradiuen el que estableix la legislació vigent». Rajoy també va expressar el seu suport a la Fiscalia en les seves actuacions contra nou professors de Sant Andreu de la Barca, en un episodi, va dir, «absolutament lamentable».

També va insistir que el seu executiu «col·laborarà» amb els tribunals espanyols per esclarir si hi va haver malversació en l'1-O. Segons Rajoy -que va fer aquestes manifestacions a preguntes de la premsa- en aquests moments «el més important no és el senyor Comín», sinó «que es recuperi la cordura i la normalitat política, econòmica i social», perquè «el que estem veient no té cap sentit». «El que s'ha de fer és recuperar la normalitat política, econòmica, social, posar en marxa un govern que compleixi la llei i que intenti dialogar», perquè «Catalunya necessita ja un govern que sigui legal i tingui capacitat i voluntat de dialogar amb tos, i n'hi ha alguns que estem disposats a fer-ho», va dir.

El president espanyol va fer l'anunci després que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, li exigís que recorri al Tribunal Constitucional (TC) la delegació de vot de Comín. «Espero que Rajoy recorri immediatament al TC aquesta nova presa de pèl», va assenyalar Rivera en una piulada al seu compte de Twitter. El líder de Cs va voler recordar que la delegació de vot és per malaltia o causa major «i no per a qui ha fugit de la Justícia». «Comín no demana delegar el seu vot per malaltia o causa major, sinó per haver fugit de les seves responsabilitat penals davant la justícia», va insistir Rivera.

Crítiques dels unionistes

Tot plegat després que la majoria independentista de JxCat i ERC a la mesa del Parlament aprovés en la reunió d'ahir al matí acceptar la petició del diputat d'ERC, una decisió que va generar crítiques per part dels representants populars, de Cs i del PSC, que hi va votar en contra. La del republicà és la darrera delegació de vot acceptada, després que en el seu dia s'admetessin les dels diputats que estan presos i, darrerament, també la del líder de JxCat, Carles Puigdemont, ara a Alemanya pendent de la seva petició d'extradició per part de l'Estat espanyol.

Amb aquesta decisió sobre Comín, la mesa aplana el camí per a una possible investidura sense la necessitat que la CUP avali el candidat que presentin JxCat i ERC, donat que si Puigdemont i Comín poden votar a través dels seus grups parlamentaris es podria investir un president en segona volta amb el suport dels dos partits independentistes majoritaris i l'abstenció dels anticapitalistes.

En aquesta línia, Comín va defensar ahir que investir Carles Puigdemont no és «l'únic pla» i va destacar la necessitat que la investidura «es correspongui el màxim possible» amb el mandat del 21-D. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comín va comentar que «no necessàriament» el candidat ha de ser Puigdemont i va recordar que ell mateix «va ser molt clar» en entrevistes recents. Tot i així, Comín va dir que per ara «el pla» és l'opció Puigdemont. El diputat d'ERC també va avisar el Govern espanyol que si «força tant les coses» fins a acabar provocant unes noves eleccions «tindrà una sorpresa».