El president de França, Emmanuel Macron, va anunciar que pretén negociar un nou acord nuclear amb l'Iran, alineant-se així amb el discurs del seu homòleg nord-americà, Donald Trump, amb qui es va reunir a la Casa Blanca com a part d'una visita oficial. «Durant mesos he dit que no era un acord suficient i que no permetia tenir cert control sobre les activitats nuclears de l'Iran almenys fins al 2025. Per tant, ens agradaria treballar a partir d'ara en un nou acord amb l'Iran», va explicar a la roda de premsa que va oferir al costat de Trump.

Les paraules de Macron suposen un gir en la postura mantinguda pels països europeus, que han defensat el pacte sobre la indústria atòmica de la república islàmica com una garantia d'estabilitat regional i han advertit sobre les nefastes conseqüències de revocar-lo. El líder gal s'ha acostat així als postulats de Trump, que des que va arribar al càrrec fa un any ha amenaçat de tombar l'acord nuclear perquè sosté que la nació persa l'està infringint, tot i que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha verificat el compliment per part del règim dels aiatol·làs.

El president nord-americà ha donat de termini fins al 12 de maig, data en què ha de revisar l'exempció de les sancions dictades contra Teheran, als seus socis en l'acord nuclear -Rússia, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit- i al mateix Iran per avançar cap a un nou pacte. Trump va tornar a qualificar d'«insà» el pacte atòmic. «És un mal acord. Mai hauria d'haver-se signat», va insistir. No obstant, va valorar que Macron estigui disposat a negociar els termes per a un nou tractat internacional. «Crec que estem molt a prop d'entendre'ns», va afirmar.

L'amenaça de l'Iran

L'Iran, per la seva banda, ha reiterat en nombroses ocasions que si els Estats Units tomben l'acord ressuscitarà el seu programa nuclear, advertint que pot fer-ho ràpidament. Trump també va respondre a aquest repte: «Si ens amenacen d'alguna manera, pagaran el preu».

Paral·lelament, el president nord-americà va assegurar que les converses amb Corea del Nord de cara a la seva trobada amb el dirigent nord-coreà, Kim Jong-un, van per bon camí i va destacar que aquest s'ha mostrat «molt obert» durant les mateixes. «Ens han dit directament que els agradaria que la reunió se celebrés el més aviat possible i creiem que això és quelcom magnífic per al món», va assenyalar Trump. El mandatari havia indicat prèviament que la seva trobada amb Kim podria produir-se a final de maig o principi de juny.

Trump va destacar que Washington i Pyongyang estan mantenint «molt bones discussions» i que Kim Jong-un «s'ha mostrat realment molt obert i crec que de forma molt honesta per tot el que estem veient», en una aparent referència a la seva decisió anunciada el cap de setmana passat de suspendre els assajos nuclears i de míssils.

Tot i que va reconèixer que en el passat Corea del Nord ha realitzat «moltes promeses», «mai han estat en aquesta posició», amb una «forta pressió» per part dels Estats Units i «les sancions més dures que hem imposat mai a cap país». «Veurem on ens porta això», va afegir el president dels EUA.

En tot cas, va reiterar la seva intenció d'abandonar les converses amb Kim si considera que no estan donant els seus fruits. «Al contrari que en administracions anteriors, m'aixecaré de la taula», va destacar, per afegir que «crec que tenim l'oportunitat de fer alguna cosa molt especial, bona per a Corea del Nord, bona per a nosaltres i bona per a tots».