El fiscal de l'Audiència Nacional José Perals ha elevat a definitiva la petició inicial que feia contra els vuit joves d'Altsasu i manté l'acusació per terrorisme. El ministeri públic sol·licitava penes d'entre 12 anys i mig i 62 anys i mig. El ministeri públic només ha modificat les penes alternatives que demanava per a ells. Després d'escoltar la declaració dels acusats, els dos guàrdies civils i les seves parelles i diversos testimonis, el fiscal subratlla que no va ser una "baralla de bar" sinó una agressió "planificada i organitzada".

Els fets van tenir lloc la nit del 15 d'octubre de 2016 a la localitat navarresa. Tres dels joves estan des de fa més de 500 dies en presó preventiva. En la sessió de dimecres es va aportar com a prova un vídeo gravat per un dels encausats, on es veu un dels agents amb camisa blanca i neta, sense cops aparents ni taques de sang. A les imatges també es veu com el sergent suposadament agredit dona un cop a un dels joves acusats mentre ell el grava amb el telèfon. El fiscal sosté que el vídeo pot estar "manipulat".

Després de pràcticament dues setmanes de judici, el fiscal de l'Audiència Nacional José Perals ha elevat a definitives les peticiones de presó per als vuit encausats pel cas Altsasu, que van dels 12 anys i mig als 62 anys i mig. En total, les penes sol·licitades arriben als 375 anys. El fiscal considera que els fets són constitutius de delictes terroristes (amenaces terroristes i lesions terroristes). El fiscal només ha accedit a modificar les penes alternatives que sol·licita per a tots ells.

Durant la sessió d'aquest dijous, Perales ha assegurat que l'objectiu dels joves era "fer fora" del poble i de Navarra el cos de la Guàrdia Civil i també "infondre por i temor" a la població que no pensa com els acusats. "Estem veien a Espanya al segle XXI com uns volen fer fora del poble els agents, això és xenofòbia, racisme, feixisme en estat pur", ha manifestat durant el tràmit de conclusions definitives. Segons el fiscal, aquesta és l'actitud dels "supremacistes abertzales" perquè hi ha "gent que fa una feina que no els agrada".

Vídeo «manipulat»

Durant la sessió de dimecres, es va projectar un vídeo aportat per un dels acusats Iñaki A., que contradeia la versió dels agents, que van sostenir durant el judici que tant ells com les seves parelles van passar un "calvari terrible" amb "impactes i cops de peu per tots costats".

A les imatges, difoses per la cadena pública basca EITB i gravades després de la suposada agressió amb el telèfon d'un dels acusats, apareix el sergent, que va dir que va ser "brutalment" apallissat a terra per nombroses persones, amb una camisa blanca i neta, sense cops aparents ni taques de sang.

En un primer moment, el tribunal que porta aquest cas es va oposar a acceptar aquest vídeo com a prova, però fa uns dies va canviar d'opinió. A les imatges, que es van visionar durant la sessió de dimecres, també es veu com el sergent suposadament agredit dona un cop a Iñaki A. mentre està gravant amb el mòbil. El fiscal, però, sosté que el vídeo pot haver estat objecte "de tot tipus de manipulacions". "A algú que li demanen penes de presó pot fer servir photoshop o tot el que se li posi per davant", ha manifestat.

El judici acabarà la setmana que ve, ja que encara falten els informes d'altres parts.