El president francès, Emmanuel Macron, va instar ahir el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, a abandonar els postulats nacionalistes per ajudar a construir un ordre internacional basat en un «nou multilateralisme», en el discurs que va pronunciar davant el Congrés nord-americà, com a tancament de la seva visita d'Estat.

El nacionalisme pot ser «un remei temptador per a les nostres pors», va dir Macron en una sessió conjunta del Senat i la Cambra de Representants. «Però el segle XXI ha portat una sèrie d'amenaces i desafiaments que els nostres ancestres mai van imaginar» i que només es poden combatre des de la comunitat internacional, va esgrimir el president francès.

Macron va considerar que «això requereix més que mai la implicació dels Estats Units, ja que el seu paper ha estat decisiu en la creació i salvaguarda del món lliure». «Els Estats Units va inventar el multilateralisme i és l'únic que pot ajudar ara a preservar-lo i reinventar-lo», va mantenir. El mandatari gal va posar èmfasi en el fet que, si l'actual administració nord-americana no està d'acord amb l'escena internacional heretada, «és possible construir un ordre mundial per al segle XXI basat en un nou multilateralisme, que sigui més eficaç, més responsable i que doni resultats concrets». En aquest context, va posar en valor l'aliança entre els EUA i França, que ha recordat a Trump en aquest viatge oficial: «Compartim la història dels drets civils (...) Me'n vénen al cap milers d'exemples», va indicar.

El tauler de Pròxim Orient

El principal objectiu d'aquesta gira de tres dies era persuadir Trump que mantingués l'actual acord nuclear amb l'Iran fins que les parts -els Estats Units, França, el Regne Unit, Alemanya, Rússia i la Xina, a més de la república islàmica- fossin capaços de trobar un bon reemplaçament.

Macron va declarar dimarts davant Trump, després de reunir-se a la Casa Blanca, que França està disposada a negociar un nou acord nuclear amb l'Iran.

El magnat novaiorquès, per la seva banda, va insistir a qualificar d'«insà» i «ridícul» el pacte amb el règim dels aiatol·làs.

França i la resta de països europeus implicats veuen en l'acord nuclear una garantia d'estabilitat per a la regió, donada l'activa implicació de l'Iran en els conflictes de Síria, el Iemen o l'Iraq i la creixent hostilitat dels seus veïns del Golf. Així, l'Alta Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Federica Mogherini, va demanar ahir a Brussel·les «preservar» l'acord, ja que ha permès evitar que Teheran desenvolupi una arma nuclear, pel que va argumentar que «tot Europa està darrere de la plena aplicació» del pacte.

Ahir, Macron va dir que «sigui quina sigui la decisió que prenguin els Estats Units (...), no donarem via lliure al conflicte de poders al Pròxim Orient». «Crec que podem treballar junts per construir un acord integral per a tota la regió, per als nostres pobles».

Macron també va aprofitar la seva compareixença al Congrés, que coincideix amb el 58è aniversari de Charles de Gaulle, per retreure a Trump els seus postulats en matèria de canvi climàtic. «Hem de trobar una transició més suau cap a una economia amb menys carbó», va defensar. «Perquè, quin és el sentit de la nostra vida si només vivim i treballem per destruir el planeta? Admetem-ho, no hi ha un planeta B», va sentenciar. França va ser el promotor de l'Acord de París, una fita en la lluita contra el canvi climàtic perquè per primera vegada incloïa a les potències més contaminants del món: els Estats Units i la Xina. No obstant això, amb l'arribada de Trump a la Casa Blanca, el país nord-americà ha abandonat el tractat internacional.