L'organització Reporters Sense Fronteres (RSF) avisa en la seva classificació anual sobre l'estat de la llibertat de premsa i l'exercici del periodisme que els darrers mesos han estat «especialment foscos» a Catalunya. En l'apartat sobre Espanya, que baixa de la posició 29 a la 31 en un rànquing de 180 estats, l'ONG afirma que els periodistes van ser «víctimes col·laterals» del conflicte entre el Govern espanyol i el català «creat pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre i la declaració unilateral d'independència».

L'organització exposa que diversos periodistes «van ser agredits físicament» durant la cobertura del referèndum mentre que uns altres van ser «intimidats» per la policia. A banda, també destaca l'obstaculització a la tasca dels reporters de canals espanyols i catalans per part de «multituds furioses» durant la cobertura de manifestacions tant a favor com en contra de la independència. A més, s'apunta que el clima de «tensió» ha durat diversos mesos i que un «gran nombre» de periodistes de mitjans «no independentistes» han patit «linxaments» a les xarxes socials. «De vegades aquests linxaments han estat impulsats per responsables de premsa del Govern», afegeixen.

De fet, en l'apartat sobre Europa, s'afirma que el referèndum de l'1 d'octubre va «exacerbar» les tensions i crear un ambient «asfixiant» per als periodistes. «El desinhibit discurs de les autoritats catalanes va fer que augmentés l'assetjament a les xarxes socials contra periodistes no independentistes», recull l'ONG.