El Consell de Garanties Estatutàries va emetre ahir un dictamen sobre la reforma de la Llei de la presidència de la Generalitat en el qual no avala una investidura a distància del president de la Generalitat, com planteja JxCat, en considerar que no encaixa en la legalitat que marquen la Constitució i l'Estatut.

En el seu dictamen -sol·licitat per Ciutadans i el PSC- sobre la reforma de la Llei de la presidència impulsada per JxCat per permetre una investidura a distància de Carles Puigdemont, el Consell de Garanties assenyala a més que aquesta proposta «no compleix els requisits» que estableix el reglament del Parlament «per poder ser tramitada i aprovada pel procediment legislatiu excepcional de lectura única». El procediment de lectura única, afegeix el text, «no és apte per modificar aspectes substancials de les lleis de desenvolupament bàsic de l'Estatut».

El dictamen, signat per Àlex Bas, membre del Consell de Garanties Estatutàries que va exercir d'assessor del grup parlamentari de CiU, remarca també que la reforma que permetria al candidat a la investidura remetre per escrit el seu discurs, sense necessitat d'assistir a l'hemicicle, «envaeix una matèria que està reservada al reglament del Parlament», de manera que «vulnera» l'Estatut. «En la mesura en què permet una investidura en la qual el candidat o candidata està absent de la cambra, no exposa el seu programa oralment davant el ple i, fins i tot, no se sotmet a les intervencions, preguntes, rèpliques i contrarèpliques dels diputats interventors, constitueix una modificació del reglament parlamentari al marge del procediment establert», remarca.

No es podran reunir fora

D'altra banda, el Consell de Garanties Estatutàries, que considera inconstitucionals i contràries a l'Estatut diverses de les esmenes presentades per JxCat a la seva pròpia reforma, tampoc no veu empara legal en la possibilitat que el Govern celebri les seves reunions fora de Catalunya. L'Estatut, recorda, estableix que la «seu permanent» del Govern és Barcelona, «sense perjudici que es pugui reunir en altres llocs de Catalu-nya» de manera «ocasional».

Per al Consell de Garanties, «és innegable que els mitjans electrònics constitueixen una eina molt útil perquè, quan les circumstàncies del cas ho justifiquin», «s'agiliti» l'actuació del Govern. Però «això no significa», aclareix, que sigui «imaginable ni constitucional ni estatutàriament admissible que les sessions a distància del Govern desplacin el règim general de les sessions presencials a la seu permanent» de l'executiu català.

La mesa del Parlament va fixar aquest dimecres que s'obri un període de tres dies per presentar les esmenes subsegüents al dictamen, un termini que finalitzarà el dimecres 2 de maig a les 18.00 hores, ja que el dia 1 és festiu, perquè la reforma de la llei pugui ser votada en el ple del 3 de maig.