El portaveu del Govern espa-nyol, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar ahir que l'executiu es planteja canvis en el Codi Penal després de la sentència de La Manada. Méndez de Vigo va rebutjar l'agressió sexual que va patir la jove durant els Sanfermines del 2016 i va recordar, però, que hi haurà recursos tant al Tribunal Superior de Justícia de Navarra com, posteriorment, davant el Tribunal Suprem.

«El Govern acata i respecta les decisions, però recalca que no es tracta d'una decisió ferma», va manifestar durant la roda posterior al Consell de Ministres. A més, va dir que l'executiu «ha estat, està i estarà» al costat de les víctimes, i va subratllar que durant aquesta legislatura el primer pacte d'Estat que s'ha impulsat ha estat, precisament, per lluitar contra la violència de gènere. També va explicar que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja s'ha posat en contacte amb la secció penal de la Comissió de Codificació per valorar si els delictes contra la llibertat sexual estan ben tipificats al Codi Penal o cal actualitzar-lo. Segons Méndez de Vigo, la darrera actualització es va fer el 1995.

El portaveu del Govern espa-nyol va explicar que Catalá ha demanat a la secció penal de la Comissió General de Codificació (òrgan assessor del ministeri de Justícia) que es reuneixi per «reflexionar» sobre un possible canvi legal. Méndez de Vigo va explicar que han passat 23 anys des de la tipificació d'aquests delictes contra la llibertat sexual i que, «afortunadament», la societat ha canviat i hi ha «una tolerància 0» cap a aquests delictes. Va afirmar que qualsevol modificació s'ha de fer de manera «reposada» i comptant amb tots els grups polítics, ja que es tractaria de la modificació d'una llei orgànica. «Però crec que la iniciativa del ministre Catalá mostra la voluntat de lluitar fermament contra aquestes situacions», va dir Méndez de Vigo.

El portaveu també va remarcar els canvis en la «sensibilització de la societat». «Aquests canvis que s'estan produint en la societat creiem que s'han de traslladar als textos legislatius», va manifestar. Així mateix, va destacar que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2018 -que estan en tràmit d'aprovació- ja inclouen 200 milions d'euros per a les mesures incloses en el Pacte Nacional contra la Violència de Gènere. A més, va dir que en cinc anys la inversió arribarà als 1.000 milions, tal com van pactar tots els partits.

L'Audiència de Navarra va condemnar els cinc acusats a 9 anys de presó per un delicte d'abusos sexuals, tot i que la Fiscalia demanava una pena de 22 anys per un delicte d'agressió sexual. El ministeri públic ja ha anunciat que recorrerà la sentència i també es preveuen recursos de la resta de les parts. La sentència del cas de La Manada va provocar dijous i ahir manifestacions multitudinàries a la majoria de ciutats catalanes, i també a la resta de l'Estat, per criticar la decisió dels jutges. A més, un dels magistrats del tribunal va emetre un vot particular molt dur amb l'actitud de la víctima i on demanava l'absolució.