El ministre d'Afers Estrangers de Suïssa, Ignazio Cassis, considera que el país «no pot entrar en matèria» davant una eventual petició d'asil per part de dues polítiques independentistes fugides a Ginebra i que estan requerides per la Justícia espanyola, perquè «no es donen les condicions». «Seria fantasiós», assenyala sobre aquesta possibilitat en una entrevista al diari suís Le Temps publicada ahir, pocs dies després d'haver-se reunit amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis.

En aquella trobada es va parlar tant de les relacions bilaterals com de negociacions politicocomercials que manté Suïssa amb la Unió Europea (UE), com dels casos de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

La primera està processada a Espanya per rebel·lió pel seu suposat paper destacat en la direcció del procés independentista català i va fugir el març a Ginebra, mentre que la segona s'enfronta a càr-recs de desobediència i va viatjar a la mateixa ciutat un mes abans, quan havia d'anar al jutjat. Contra Rovira pesa una ordre internacional de detenció, mentre que contra Gabriel s'ha dictat una ordre nacional.

Totes dues han dit en declaracions a mitjans suïssos que confien a obtenir la protecció de Suïssa perquè els delictes que se'ls imputen són de naturalesa política. No obstant això, Cassis considera que «no es reuneixen les condicions» perquè es consideri un asil polític per a elles, ja que hauria d'ocórrer que «el país del qual provenen no sigui un Estat de dret i que la vida dels sol·licitants d'asil corri perill allà».