n Un centenar de persones, entre les quals intel·lectuals i víctimes del terrorisme, han subscrit un manifest en què demanen l'aclariment dels crims sense resoldre d'ETA, que «ascendeixen almenys a 358». També «condemnen la història de terror», de manera que «deslegitimi la violència de cara a futures generacions per a qualsevol objectiu polític», segons han explicat els promotors.

Amb aquest document, els autors del manifest «Per un fi d'ETA sense impunitat», difós fa un any (Fernando Savater, Maite Pagazaurtundúa, Consuelo Ordóñez, Joseba Arregi, Martín Alonso, Luis Castells i Teo Uriarte) pretenen contribuir a «un debat net i necessari en el marc del final de l'organització terrorista i la seva forta operació de blanqueig».

Segons el seu parer, «resulta especialment cínic i cruel que publicitin una petició de perdó a les víctimes, i alhora, justifiquin l'assassinat de moltes d'elles». «Justificar els seus crims per l'existència d'un conflicte i perllongar els seus tentacles en l'estratègia política no és mostrar penediment», insisteixen. El document considera que ETA «manipula els sentiments de la societat, temptada de demanar generositat» a les víctimes del terrorisme, «obviant que això implica la renúncia a drets legítims, com la reivindicació de justícia». «Aquesta demanda és un xantatge moral per a la majoria de les víctimes, i un parany per a la societat», assenyala.

Advertència als presos

El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat que «els demòcrates no donaran res» a ETA per «reconèixer la seva maldat i desaparèixer» i ha advertit que els seus presos hauran de «trencar amb ETA, mostrar el seu penediment, demanar perdó i col·laborar amb la justícia» si volen accedir a beneficis penitenciaris i «no n'hi ha prou amb signar un mer paper».

En una entrevista publicada pels diaris El Correo i Diario Vasco, el ministre diu que ETA, la dissolució de la qual s'espera que s'anunciï en els propers dies, està «acabada» i «derrotada». Segons afirma, «l'única cosa que espero del proper 4 de maig», data en què s'ha convocat al País Basc francès una trobada internacional per part del GIC, el Fòrum Social i Bake Bidea, és que «les Forces de Seguretat de l'Estat verifiquin i certifiquin que ETA ha desaparegut». A partir d'aquell dia, afegeix, les Forces de Seguretat seguiran fent el que han fet fins ara, perseguir els terroristes». Insisteix que «no els donarem res a canvi de reconèixer la seva maldat, els delictes són perseguibles i penalment no hi haurà impunitat».