L'ANC, la Intersindical-CSC i entitats com Universitats per la República o Súmate han celebrat aquest dimarts a la tarda una manifestació a Barcelona per reclamar "la República dels drets socials". Centenars de persones han marxat de la plaça Urquinaona a la plaça Sant Jaume de la capital catalana corejant consignes independentistes, reivindicant la república catalana i la llibertat dels polítics sobiranistes que són a la presó.

Des de l'ANC, la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha volgut remarcar que han organitzat aquesta mobilització per primer cop en un 1 de Maig i de la mà d'altres entitats sobiranistes per "evidenciar que si es volen garantir de debò els drets socials, l'única solució és la república catalana". El membre del secretariat de la Intersindical Sergi Perelló, per la seva part, ha cridat a "fer for el sindicalisme a les empreses i centres públics" per poder "aturar el país un, dos, tres i els dies que faci falta" quan els catalans hagin de defensar la República i els seus drets laborals.

Darrere la pancarta principal, que clamava per la "República dels drets socials", s'ha vist a membres dirigents de l'ANC, de la Intersindical i d'Universitats per la República, organitzadors de la marxa. Però també s'han deixat veure cares conegudes de Súmate, Bombers per la República, i formacions polítiques com JxCat, ERC i la CUP. I és que els que han convocat la mobilització pretenien iniciar per primer cop en un 1 de Maig un acte que uneixi la reivindicació social i sindical amb la nacional i per la República.

Abans de començar la marxa -que ha hagut de patir part del seu trajecte sota la pluja-, la presidenta de l'ANC ha comentat que la idea inicial de la mobilització és "fer explícit el lligam entre república catalana i drets socials". "Hem de visualitzar que si volem garantir de debò els drets socials, la solució és la república catalana. Ho veiem dia a dia amb nombroses lleis tombades al TC de caire social com la llei d'igualtat, polítiques de mercat de treball o salaris mínims", ha dit, tot proposant "un salari mínim per als catalans de 1.200 euros". Segons Palizie, aquesta xifra és "perfectament assumible per a una economia com la catalana". "Pensem que la diferència entre el PIB per càpita català i el francès és de mil euros, i a França tenen un salari mínim de 1.500 euros", ha comentat.

Amb aquesta manifestació, l'ANC ha volgut marxar amb "el sindicalisme nacional i republicà" per tal de deixar clar, segons Paluzie, "que és la república catalana la que permetrà fer polítiques de mercat de treball ambicioses, tenir un estat de benestar digne i un mercat de treball digne, i garantir els drets socials". "Si volen tenir un model de benestar avançat haurà de ser amb la república catalana", ha conclòs en declaracions a la premsa.

Per la seva part, Sergi Perelló, membre del secretariat de la Intersindical-CSC, ha mostrat la seva voluntat de "portar la República als centres de treball". "El país s'ha transformat i ha mutat, els partits també, però el sindicalisme no. És important que el sindicalisme estigui dins el context polític i social del país. Tenir un sindicalisme arrelat al país vol dir no sotmès als dictats de fora", ha explicat per justificar la mobilització d'aquest dimarts a la tarda.

Segons Perelló, és "una necessitat del país que el sindicalisme sigui a les empreses, als centres públics i privats, com a tants altres llocs" amb la intenció "d'estar preparats per als reptes de país, perquè si es vol lluitar per la República s'ha de tenir un sindicalisme fort que pugui, quan sigui necessari, aturar el país un, dos, tres, o els dies que facin falta". "Sense sindicalisme de país ens costarà molt construir una república de les persones", ha sentenciat el responsable de l'organització.