La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha conclòs el sumari que va incoar contra els caps de la banda terrorista ETA Mikel Karrera Sarobe Ata, Aitzol Iriondo Yarza Gurbitz, i Garikoitz Aspiazu Txeroki per crims de lesa humanitat i proposa jutjar-los dos anys després del processament de tots ells pels assassinats comesos per la banda des de l'any 2004.

La jutge conclou aquesta part de la investigació després de prendre declaració indagatòria als tres membres de la cúpula d'ETA, els quals compleixen condemna a França. No fa el mateix, però, respecte a l'exparlamentari de la il·legalitzada Euskal Herritarrok José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, a qui no s'ha pogut comunicar el seu processament en la causa en trobar-se en busca i captura. Una vegada declarat conclús el sumari s'obre el que es coneix com a fase intermèdia de processament i es remeten a la Secció Segona de la Sala penal a fi que es pronunciï sobre l'obertura de judici oral contra els tres històrics de la banda, d'acord amb la resolució de la magistrada de l'Audiència Nacional. Ella mateixa va esqueixar la causa en sis procediments diferents quan es va posar al capdavant de la instrucció en considerar que no existia nexe de connexitat entre els atemptats investigats

Les perquisicions es van iniciar el juliol del 2015 a partir de les querelles presentades per l'associació Dignitat i Justícia (DyJ), la Fundació Luis Porter i altres víctimes d'ETA. L'octubre d'aquest any, l'antecessor de Carmen Lamela en el jutjat d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, Juan Pablo Gónzález, va processar els quatre caps de la banda, a més d'Aitor Elizaran Sarasola, tot i que la causa per a aquest últim es va arxivar.