n L'ONG pro drets humans OVD ha informat que fins a un miler de persones van ser detingudes ahir en les protestes contra la investidura de Vladímir Putin com a president de Rússia en el seu quart mandat. L'entitat, que cita estimacions dels participants en les manifestacions, té constància d'almenys 1.029 detinguts en dinou ciutats del país, 475 de les quals van tenir lloc a Moscou.

Al capdavant dels detinguts hi ha l'opositor Alexei Navalni, que va passar a disposició policial al centre de Moscou. «Navalni va aparèixer a la plaça Pushkinskaya i va ser ràpidament detingut», va explicar l'activista polític Leonid Volkov. «Va ser absolutament il·legal», va afegir sobre l'arrest.

Les mobilitzacions estaven convocades per Navalni. «Si creus que ell no és el nostre tsar, surt als carrers de les teves ciutats», va plantejar als ciutadans russos. «Forçarem les autoritats, formades per estafadors i lladres, a tenir en compte els milions de ciutadans que no van votar per Putin», va afegir Navalni, que no va poder presentar-se als últimes eleccions per tenir antecedents penals.

Alexei Navalni ha estat detingut i empresonat en innombrables ocasions per organitzar protestes similars a la d'ahir. Aquest dissabte, les concentracions estaven convocades en més de 90 poblacions i ciutats d'arreu del país, entre les quals hi havia Moscou i Sant Petersburg.

Vladímir Putin, de 65 anys, fa gairebé 20 anys (des del gener de l'any 2000) que és al poder, ja sigui com a president o com a primer ministre. Recolzat per la televisió estatal, com també pel partit governant i acreditat amb una qualificació d'aprovació de prop del 80% segons estimacions fiables, els seus seguidors l'elogien com a «figura pare» de la nació, que ha restaurat l'orgull nacional i ha expandit la influència global de Moscou amb intervencions a Síria i Ucraïna.

Assassinat a trets per la policia

D'altra banda, també aquest dissabte, la Policia russa va matar a trets un individu, que a última hora d'ahir encara no estava identificat, per haver obert foc contra diversos agents durant una inspecció dels seus documents a la ciutat russa de Nizhni Novgorod, segons va informar el gabinet de premsa del Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB). «Un desconegut va portar a terme un atac armat contra els agents de l'ordre públic, després va fugir per l'entrada d'un habitatge [...] i finalment es va atrinxerar en un dels apartaments», van informar en una nota de premsa les forces de seguretat.

L'apartament va ser envoltat pels agents de l'FSB i la Policia. L'individu va rebutjar lliurar-se i va obrir foc contra els agents de l'ordre públic, que van matar-lo, tal com afegia el comunicat recollit per l'agència oficial de notícies RIA Novosti.