El president d'ERC, Oriol Junqueras, va instar ahir l'independentisme a formar govern el més aviat possible, mentre que les forces constitucionalistes van reclamar un candidat viable a la investidura, després que JxCat apostés dissabte per intentar de nou investir Carles Puigdemont com a president.

Els diputats de JxCat van celebrar dissabte a Berlín una reunió amb presència de Puigdemont, que resideix en aquesta ciutat mentre espera que la Justícia alemanya decideixi sobre la petició d'extradició a Espanya, després que el ple del Parlament aprovés divendres una reforma de la Llei de la presidència de la Generalitat pensada per fer possible la investidura a distància, per via telemàtica, de Puigdemont.

Junqueras, a la presó d'Estremera des de fa sis mesos, va transmetre un missatge a través del sotssecretari general de coordinació interna d'ERC, Isaac Peraire, que el va visitar al centre penitenciari. Peraire va explicar a Twitter que, en el seu missatge, Junqueras adverteix que la prioritat ha de ser la formació d'un nou govern: «No hi ha cap republicà del món que deixi els seus instruments en mans dels enemics de la república», assenyala.

Veus sobiranistes consultades temen que darrere dels plans per investir Puigdemont hi hagi en realitat la voluntat de l'expresident d'anar a unes noves eleccions, responsabilitzant l'Estat per impedir qualsevol investidura, un escenari que els sectors més propers a ERC no veuen clar.

Artadi el veu de president

La portaveu de Junts per Catalu-nya va assegurar ahir que Carles Puigdemont serà investit president de Catalunya «ara o més endavant, això és segur», i va afirmar que «hi ha una finestra d'oportunitat» per restituir-lo en el càrrec abans que el TC tingui temps de suspendre la Llei de presidència.

Artadi, que ha sonat en les últimes setmanes com a possible candidata a la investidura en el pla D, no es va descartar com a possible presidenciable i va dir que «cadascú haurà de fer el rol que li toqui quan li toqui. És un moment força especial per pensar en aspiracions personals».

Per a Artadi, la investidura de Puigdemont és factible. «Entre que la llei es publica i entra en vigor i eventualment queda suspesa, hi ha una finestra d'oportunitat», va afirmar.