n El president d'Itàlia, Sergio Mattarella, va anunciar el fracàs dels contactes per formar govern i va proposar crear-ne un de «neutral» que guiï el país cap a la celebració de noves eleccions a la tardor, si bé els principals partits van rebutjar pactar un executiu interí i van reclamar una votació immediata. Mattarella havia convocat una nova ronda de consultes en un últim esforç per resoldre la crisi política generada pels resultats de les eleccions del 4 de març, en què va guanyar la coalició conservadora formada per la Lliga, Forza Italia i Germans d'Itàlia, per suma de vots, i el Moviment 5 Estrelles (M5S) com a partit.

Inicialment, tant la coalició com l'M5S es van mostrar disposats a pactar, però el veto de la formació antisistema a Forza Italia -partit de l'exprimer ministre Silvio Berlusconi- ho ha impedit. Tampoc ha estat possible pactar amb el Partit Democràtic de Matteo Renzi.

«Després de les consultes d'avui no hi ha possibilitat que sorgeixi una majoria d'un acord polític», va explicar des del palau del Quirinale Mattarella, que va excloure expressament la possibilitat d'«un govern en minoria», convençut que abocaria igualment a nous comicis.

Mattarella va explicar que les parts li han demanat més temps per continuar les consultes i, encara que s'hi va mostrar disposat, va considerar que Itàlia no pot allargar més la paràlisi política, fet pel qual va esbossar una solució pròpia. «Permeteu que sorgeixi un govern neutral, de servei», va demanar el mandatari. Dirigiria el país fins al desembre i, si durant el seu mandat s'aconsegueix un acord polític per posar en marxa un veritable executiu, llavors aquest assumiria les regnes del país sense haver d'arribar a cap d'any. Un cop expirat el termini, hi hauria eleccions.

«L'altra hipòtesi són unes eleccions anticipades», va assenyalar. L'MS5 i La Lliga ja han plantejat aquesta opció i han proposat com a data el 8 de juliol. Mattarella va recordar en aquest sentit que «sempre s'ha evitat votar a l'estiu» per afavorir la participació electoral i, en conseqüència, va advocar per treure les urnes a la tardor.