El Govern espanyol ha admès, en resposta a una bateria de preguntes presentades pel diputat lleidatà del PDeCAT, Toni Postius, que efectius de la policia espa-nyola desplegats a Lleida els dies posteriors al referèndum de l'1 d'octubre van repartir pilotes de goma entre els alumnes del col·legi Lestonnac, ubicat just al costat de la comissaria d'aquest cos a la capital del Segrià.

En l'escrit de resposta es considera que lliurar aquest material antidisturbis als infants va ser «un fet puntual, a títol individual» d'un dels agents i «no institucional». També subratlla que aquesta pràctica, que va suposar protestes dels pares i mares d'alumnes de Lestonnac i de la direcció del centre, es va «treure de context». L'executiu espanyol explica que «l'entrega de les pilotes havia obeït únicament a la iniciativa d'un policia adscrit a la Unitat d'Intervenció Policial i que no es va fer de forma indiscriminada als alumnes del col·legi».

Així, considera que el fet es va treure de context «per la situació política i social per la qual passa Catalunya». En aquest sentit, afegeix que regalar aquest tipus de material antidisturbis es fa «amb certa freqüència» amb motiu de la celebració d'actes organitzats per la Policia Nacional, «fins i tot al Saló de la Infància». Per la seva banda, Postius va afirmar que considera «del tot inapropiat» repartir material antidisturbis als nens «com si fos una joguina» i va advertir que això «banalitza les conseqüències de l'ús d'aquestes boles, que a Barcelona van fer perdre un ull a una persona».