L'exdiputada i actual portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, va aprofitar la declaració indagatòria d'ahir al Tribunal Suprem per carregar contra el procés judicial que instrueix Pablo Llarena. Segons va relatar després de comparèixer davant del jutge, Boya va dir a Llarena que espera amb «resignació» una sentència que creu que «ja està escrita»: «El judici serà una pantomima política, el judici de veritat serà a instàncies internacionals».

La portaveu cupaire també va aprofitar la compareixença per defensar que totes les iniciatives que va presentar al Parlament estaven incloses en un programa electoral «que era legal» i va defensar també el dret a l'autodeterminació. Així mateix, segons va explicar a la sortida, també va criticar a Llarena la seva «falta d'imparcialitat» i va dir que hi ha «paradoxes» en el procediment, comparant la seva situació amb la de Forcadell. Segons va comunicar al jutge, l'expresidenta del Parlament va tramitar les iniciatives parlamentàries presentades per grups com el seu i, en canvi, està processada per rebel·lió, mentre que Boya ho està per desobediència. En aquest punt, el jutge li va preguntar si volia que canviés el seu processament i l'enviés a judici per rebel·lió.

L'única que va declarar

Boya va ser l'única que va declarar aprofitant la declaració indagatòria d'ahir al Suprem, on Llarena li va notificar el processament per desobediència. L'expresidenta del grup parlamentari de la CUP va defensar que va presentar iniciatives totes elles incloses en el programa electoral de la formació, que era «totalment legal», va argumentar.

Va retreure al jutge que a ella l'hagi processat per desobediència i, en canvi, tingui en presó preventiva l'expresidenta del Parlament que està processada per rebel·lió. Segons va explicar Boya, en aquest punt el jutge la va interpel·lar i li va preguntar si el que volia era que canviés el seu processament. «Li he dit que era just el contrari, que ningú havia d'estar processat per rebel·lió perquè l'única violència que va existir va ser la dels cossos i forces de seguretat de l'Estat», va explicar.