L'enginyer informàtic Hervé Falciani, que va filtrar les dades de comptes bancaris al banc suís HSBC, ha rebutjat el «joc» d'interessos en el qual, al seu judici, es troba immers, on «es barregen qüestions internacionals amb temes de política interna, com el conflicte català», i ha demanat al Govern que deixi de banda aquests assumptes i el protegeixi de l'ordre d'arrest i extradició emesa per Suïssa.

Així ho va assegurar ahir en ser preguntat sobre si creu que la seva detenció el passat mes d'abril, arran de l'emissió per part de Suïssa d'una nova petició d'extradició, té a veure amb el fet que alguns dels líders independentistes catalans fugits es trobin en aquest país, i de la possibilitat de ser utilitzat com a moneda de canvi. «Em veig en el joc, en un joc on es barregen interessos fonamentals que són d'assumptes interns i d'assumptes internacionals», va reconèixer en declaracions als mitjans al Congrés, després d'acompanyar a Units Podem en el registre d'una iniciativa per demanar al Govern espanyol que eviti la seva extradició a Suïssa. En concret, demana que s'adopti aquesta decisió «atenent a les especials circumstàncies que concorren en Hervé Falciani, en haver col·laborat eficaçment en la recerca i persecució de conductes presumptament delictives».

Decisió política, no jurídica

Falciani va afirmar que la seva situació ara mateix no depèn d'una decisió jurídica, sinó política i, en concret, del Consell de Ministres. «A nivell polític, l'oportunitat és fer una oposició clara a la impunitat bancària», va assegurar.

La famosa «llista Falciani» és un document filtrat el 2008 pel llavors empleat que recull el nom de més de 100.000 clients amb comptes opacs en aquesta entitat, que en total acaparaven més de 100.000 milions de dòlars. Falciani va ser detingut el 4 d'abril passat a Madrid.