El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat els recursos que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i l'expresident de l'ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, van presentar contra les interlocutòries de la sala penal del Tribunal Suprem que denegaven la seva llibertat provisional, malgrat que aquesta admissió a tràmit no va acompa-nyada de cap mesura cautelar, de manera que tots dos continuaran a presó mentre no es resolen els seus escrits.

Els magistrats també han admès a tràmit un altre recurs de Sànchez contra la decisió de no concedir-li un permís penitenciari per assistir a la seva investidura. El TC estudiarà els tres recursos perquè entén que «està justificada l'especial transcendència constitucional que planteja una qüestió jurídica rellevant que afecta una faceta del dret fonamental sobre la qual no hi ha doctrina en aquest tribunal».

Anul·la l'acord de la DUI

El TC intervé d'aquesta manera en la causa que instrueix al Tribunal Suprem el jutge Llarena, a qui les defenses retreuen una suposada vulneració dels drets fonamentals dels encausats al llarg de la instrucció de la causa.

D'altra banda, ahir també es va saber que el TC ha anul·lat l'acord de la mesa que va permetre la votació de la declaració d'independència, segons van confirmar fonts del tribunal. El TC ha pres aquesta decisió en estimar el recurs d'empara interposat pel grup parlamentari del PSC contra les propostes de resolució de JxSí i la CUP «Declaració dels representants de Catalunya» i «Procés constituent» que es van votar a la cambra catalana el 27 d'octubre.