El científic australià David Goodall, de 104 anys, que va demanar assistència a l'organització helvètica Exit per suïcidar-se, s'ha injectat un medicament letal i ha mort avui, segons ha confirmat la mateixa entitat.

En les seves últimes hores ha estat acompanyat de familiars, entre ells diversos néts, i ha escoltat la novena simfonia de Beethoven, l'Himne de l'Alegria, abans de girar ell mateix el mecanisme de la injecció letal de Nembutal que ha acabat amb la seva vida.

Goodall s'ha adormit en pocs minuts i ha mort cap a les 12.30 hora local (10.30 GMT), segons especifica un comunicat de la institució.

El científic va demanar que el seu cos sigui donat a la ciència i en cas que no pugui ser usat, les seves cendres s'escampin en algun lloc proper a la institució, que té la seu a la ciutat de Basilea.

Goodall ha assenyalat que no desitja que s'organitzi cap tipus de cerimònia o de funeral atès que no creia en la vida després de la mort.

En una roda de premsa el dia abans de la seva mort, Goodall va dir que esperava que la seva "partida" ajudés a que la llei sigui modificada al seu país perquè les persones grans puguin decidir quan i on volen morir.

El científic, que no estava malalt, va dir que hagués preferit morir a Austràlia, on va intentar un suïcidi fallit i posteriorment va patir una caiguda que va provocar un marcat declivi del seu estat físic.

Després d'aquests episodis va decidir acudir a l'organització Exit i viatjar a Suïssa per complir amb el seu desig. En arribar a Suïssa, aquest dilluns, a Goodall el van examinar dos metges -un d'ells psiquiatre, qui van aprovar l'acte d'assistència al suïcidi.

Goodall, un reconegut botànic que ha publicat extensament en revistes científiques, es va convertir en un activista de l'eutanàsia, un acte que està prohibit al seu país, amb excepció d'un estat, que l'ha legalitzat recentment però de forma molt restringida i només a partir de l'any que ve.