El doctor Eduardo Vela, exdirector de la clínica San Ramón de Madrid, serà jutjat els propers 26 i 27 de juny a l'Audiència Provincial de Madrid per un cas de bebès robats del 1969, van informar ahir a Europa Press fonts jurídiques.

El ginecòleg jubilat, de 84 anys, s'enfronta a una petició fiscal d'onze anys de presó per participar en aquella època en el robatori d'un nounat per donar-l'hi a un matrimoni de forma il·legal. Es tracta de la primera causa sobre bebès robats que arriba a judici a Espanya i de la primera persona que serà jutjada com un dels responsables d'aquest presumpte entramat. En aquest cas, la nounada robada era Inés Madrigal, presidenta de l'organització SOS Bebès Robats de Múrcia.

Al llarg de la instrucció, la defensa del sanitari va demanar arxivar el cas en estimar que els delictes estan prescrits. No obstant això, el jutge va rebutjar la seva pretensió, igual que l'Audiència Provincial de Madrid, en confirmar l'obertura de judici oral. En l'escrit d'acusació, el fiscal li imputa tres delictes: substracció de menor de set anys, pel qual sol·licita vuit anys, així com els de suposició de part i falsedat en document oficial, pels quals reclama tres anys més. A més, sol·licita una indemnització de 350.000 a la persona afectada pels danys causats.

En el seu relat, la Fiscalia recorda que entre els anys 1961 i 1981 el doctor Vela va exercir com a ginecòleg al sanatori San Ramón, on el seu càrrec «li conferia un control total i disposició sobre els parts i naixements que s'hi produïen». Va ser el 1969 quan un sacerdot amic de Vela li va comunicar que un matrimoni desitjava tenir un bebè. L'acusat va convocar la parella a una reunió per comunicar-li que li lliuraria un nounat «al marge de la legalitat».