Pocs minuts després que el president destituït, Carles Puigdemont, hagi anunciat la designació de Quim Torra com a candidat a la investidura, el govern espanyol ha emès un comunicat on "recorda" que “sigui quin sigui el candidat que finalment proposi el president del Parlament”, Roger Torrent, aquest “té l’obligació de respectar la llei i estar en condicions de complir amb les seves responsabilitats com a president de la Generalitat”. En aquest breu comunicat, l’executiu de Rajoy insisteix que el govern d’Espanya “sempre ha mantingut que Catalunya necessita un govern legal i efectiu que s’ocupi dels interessos dels ciutadans i que governi per a tots ells, i no per a una meitat”.

Abans de fer-se pública la designació, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat en una entrevista a Antena 3 que està “disposat” a obrir “un procés de diàleg” amb Catalunya un cop es constitueixi un nou govern que “no divideixi” els catalans. Segons Rajoy, la situació política que es viu a Catalunya “ja és una mica ridícula” perquè “estem tots pendents d’un senyor que té segrestada la voluntat del Parlament de Catalunya”, en referència a Carles Puigdemont.

En aquest sentit ha apuntat que el que Catalunya “necessita” en aquests moments és “recuperar la normalitat institucional, econòmica i social” i un govern “de tots que compleixi la llei”. “Jo estic disposat a parlar amb aquest govern sense cap altre límit, lògicament, que el que estableix la llei”, ha afirmat abans d’insistir que aquesta formació d’aquest executiu ja és una “urgència nacional” perquè la situació “està afectant la inversió estrangera, i pot afectar l’economia i el benestar de la gent”.

Per això ha afirmat que la seva “esperança” és que hi hagi un govern “tan aviat com sigui possible” i que farà “tot el que estigui a les seves mans per ajudar a normalitzar" el clima. La repetició d’eleccions a Catalunya, ha dit, seria “un disbarat”.

La Moncloa vol un traspàs "ràpid"

Paral·lelament, fonts de La Moncloa han apuntat també aquest dijous -abans de la designació- que preveuen un aixecament ràpid del 155 un cop els consellers del nou govern hagin pres possessió del càrrec. Amb tot, l’entorn del president espanyol encara no ha desgranat els termes en què es farà el traspàs de poders, ni el format amb què s’oficialitzarà la fi de la intervenció de les competències de la Generalitat per part de l’Estat.

Aquestes fonts sí que recorden, però, que la intervenció dels comptes de la Generalitat per part del Ministeri d’Hisenda seguirà vigent. Tan el PP com el mateix govern espanyol ha recordat aquest dijous al líder de Ciutadans, Albert Rivera -que ha demanat que es mantingui el 155 metre el nou Govern no torni a l’autonomisme- que el decret del 155 aprovat al Senat establia clarament que el termini d’aplicació s’esgota amb la constitució d’un nou Govern, i que en tot cas els consellers han d’acatar la Constitució per assumir el càrrec.