Quim Torra és el Pla D, el quart nom que JxCat proposarà per presidir la Generalitat de Catalunya. Però, quina trajectòria ha seguit? Què l'ha dut a molt probablement convertir-se en les properes hores en el 131è President? A continuació t'expliquem qui és Quim Torra.

Nascut el 28 de desembre de 1962 -té 55 anys- a Blanes (la Selva), Joaquim Torra i Pla, ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional en el món de la cultura. Va ser director del Born Centre Cultural i el 2015 van ser nomenat president d'Òmnium de forma temporal en substitució de Muriel Casals. També ha exercit d'advocat, escriptor i editor.

En les eleccions del 21-D, Torra ocupava el lloc número 11 de la llista de Junts per Catalunya (JxCAT) per Barcelona i és una persona propera i de confiança de Carles Puigdemont.

Torra va néixer a Blanes quan el seu pare, també Quim Torra, enginyer industrial, treballava per a l'antiga tèxtil SAFA. Amb tot, la major part de la seva vinculació gironina la té amb Santa Coloma de Farners, on actualment hi resideix la major part de la seva família (el seu pare va ser regidor d'Urbanisme el 1991) i on l'actual candidat de JxCAT a la presidència de la Generalitat va ser pregonar de la Festa Major l'any 2011.

Breu pas per Suïssa després de llicenciar-se en Dret

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va treballar durant anys en l'empresa privada abans de traslladar-se a Suïssa, on va ser executiu d'una companyia asseguradora dos anys, i va tornar a Catalunya per dedicar-se a l'articulisme i a l'assaig polític.

  • Quim Torra a Alemanya, durant una visita a Puigdemont. Foto: EFE.

Ha publicat una desena de llibres sobre història de Catalunya, el periodisme i biografies, i el 2009 va rebre el Premi Carles Rahola d'assaig per 'Viatge involuntari a la Catalunya impossible', un recorregut per la història del periodisme català que barreja història i ficció per narrar la vida de Lluís Capdevila, Àngel Ferran i Francesc Madrid.

Fundador d'una editorial especialitzada en periodisme literari i d'humor

El 2008 va fundar l'editorial A Contravent, especialitzada en el periodisme literari i d'humor, que s'ha centrat en la publicació d'assajos i en la recuperació de l'obra periodística catalana de les dècades de 1920 i 1930.

Membre d'Òmnium i de l'ANC, va ser impulsor d'una demanda contra el Tribunal Constitucional (TC) al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg per la sentència de la cort espanyola sobre l'Estatut, encara que les instàncies europees van rebutjar la iniciativa.

També va ser gerent de Foment del districte barceloní de Ciutat Vella durant el mandat de Xavier Trias (PDeCAT), i al juny de 2012 va assumir la direcció del Born Centre Cultural --actual Born Centre de Cultura i Memòria--, càrrec que va deixar el setembre de 2015, poc després de les eleccions municipals que va guanyar Ada Colau (BComú).

Quan la presidenta d'Òmnium Muriel Casals es va incorporar el 2015 a la llista electoral de JxSí com a número 3 per Barcelona, ell va ser designat president interí --ja era vicepresident de l'entitat--, fins que el desembre de 2015 es va elegir Jordi Cuixart com a líder.

Torra va defensar al Parlament el govern cessat

Quan el president del Govern espanyol va dissoldre el Parlament, va decidir incorporar-se com a independent a la llista liderada per Puigdemont, JxCat, com a número 11 per Barcelona, i ara presideix la Comissió de l'Estatut dels Diputats.

Va ser precisament Torra qui va defensar l'1 de març la resolució del Parlament que buscava legitimar el Govern cessat i a Puigdemont com a president de la Generalitat, i va avisar llavors que JxCat no retrocediria "ni un mil·límetre" a defensar la República.

"Hem de dir més que mai, de forma clara i serena, que ningú ens farà callar ni abdicar dels principis i idees que vam defensar ahir, defensem avui i defensarem demà. La causa de la independència és legítima", va sentenciar.

Els seus detractors li retreuen tenir una visió etnicista del procés sobiranista al·legant que, abans de saltar a la primera línia de l'exposició mediàtica, va fer tuits despectius "contra els espanyols".