n L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pot acabar inhabilitat per una qüestió administrativa en no haver presentat la seva declaració de béns i interessos en els tres mesos següents a haver estat destituït en el càrrec, segons la Llei 13/2005, del 27 de desembre, del règim d'incompatibilitats dels alts càrrecs al servei de la Generalitat. Així ho va confirmar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a Europa Press, que va precisar que la sanció que pot implicar aquest expedient és la d'inhabilitació per exercir càrrec públic, ja que es tractaria d'una infracció «greu». Segons la llei esmentada, la inhabilitació seria per un període de quatre anys.

La Llei d'incompatibilitats de la Generalitat estableix en el seu article 12 que els alts càrrecs han de presentar una declaració patrimonial i d'interessos a l'inici del càrrec i una altra en els tres mesos següents a la destitució del càrrec. Aquest declaració ha d'incloure tots els béns, drets i obligacions dels cònjuges o convivents i dels altres familiars de primer grau, sempre que aquests ho consentin. A més han d'adjuntar-se còpies de l'última declaració tributària de l'impost sobre la renda de les persones físiques i de l'impost extraordinari sobre el patrimoni.

La mateixa llei reconeix com a infracció greu l'omissió d'aquestes dades i dels «documents substancials» que estableix la norma. Si no es presenta, la sanció comporta la destitució immediata de l'alt càrrec infractor i la publicació al DOGC de la declaració d'incompliment d'aquesta llei. A més, recull que els infractors no poden ser nomenats per ocupar cap alt càrrec durant un període de fins a quatre anys.