El president del Govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que està «disposat» a obrir «un procés de diàleg» amb Catalunya un cop es constitueixi un nou govern que «no divideixi» els catalans. Segons Rajoy, la situació política que es viu a Catalunya «ja és una mica ridícula» perquè «estem tots pendents d'un senyor que té segrestada la voluntat del Parlament de Catalunya», amb referència a Carles Puigdemont.

En aquest sentit, va apuntar, en una entrevista a Antena3, que el que Catalunya «necessita» és «recuperar la normalitat institucional, econòmica i social» i un govern «de tots que compleixi la llei». «Jo estic disposat a parlar amb aquest govern sense cap altre límit, lògicament, que el que estableix la llei», va afirmar abans d'insistir que aquesta formació d'aquest executiu ja és una «urgència nacional» perquè la situació «està afectant la inversió estrangera, i pot afectar l'economia i el benestar de la gent». Per això va afirmar que la seva «esperança» és que hi hagi un govern «tan aviat com sigui possible» i farà «tot el que estigui a les seves mans per ajudar a normalitzar» el clima. La repetició d'eleccions a Catalunya, va dir, seria «un disbarat».

Crisi amb Ciutadans

Rajoy també va fer referència a la crisi amb Ciutadans i va restar importància a la ruptura dels acords anunciada dimecres per Albert Rivera. «Sóc optimista», va dir, i «faré tot el que sigui necessari per mantenir aquest pacte». Per la seva banda, el president de Cs va condicionar ahir la retirada del 155 al fet que el nou govern que es constitueixi expressi el «compromís» de compliment amb la Constitució, l'Estatut i el respecte a la llei.

En una entrevista a Telecinco, Rivera va discrepar de la posició del Govern de Mariano Rajoy sobre retirar l'aplicació de l'article quan es formi govern i va alertar que «no es tracta de sortir corrents sinó de garantir la Constitució». Per això, va defensar que un cop hi hagi govern s'haurà de «vigilar què passa» abans de retirar el 155. D'altra banda, va respondre a les paraules de Rajoy sobre iniciar un procés de diàleg amb Catalunya que hi està d'acord si és per tractar els temes que parlaria amb qualsevol altra comunitat autònoma, però no per «pactar amb nacionalistes».

En la mateixa línia es va expressar el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que va apuntar ahir que l'Estat considerarà que les mesures derivades de l'aplicació del 155 decauran en el moment que «el nou govern es constitueixi», atès que tant el president com els consellers hauran «acatat la llei i la Constitució» en la seva presa de possessió. Segons Millo, a més, el mateix acord del Senat per aplicar el 155 afirma que el seu «darrer objectiu és la formació d'un nou govern» a Catalunya. De la mateixa manera, el delegat del Govern va avisar que per a l'Estat «l'únic interlocutor» vàlid per parlar i negociar serà el president de la Generalitat investit al Parlament, i així es tancarà la porta a donar cap paper als exmembres a Berlín o Brussel·les.