n Cs guanyaria les eleccions amb entre 33 i 34 diputats si se celebressin ara, però l'independentisme aconseguiria mantenir la majoria absoluta en el Parlament amb entre 70 i 75 diputats, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat que va presentat ahir el seu director, Jordi Argelaguet.

El sondeig indica que JxCat retrocediria a entre 30 i 32 diputats, ERC se situaria entre els 29-32 escons, el PSC n'aconseguiria entre 13 i 15, els comuns pujarien fins als 11, la CUP també experimentaria un creixement fins als 11 i el PP es quedaria entre els 3 i 4 consellers. Es tracta d'una enquesta feta a 1.500 catalans, amb un marge d'error de +-2,53% i elaborada entre el 7 i el 27 d'abril, és a dir, en plenes negociacions entre independentistes per desbloquejar la legislatura a Catalunya i investir un president.

Així, el sondeig augura que unes noves eleccions no modificarien el panorama polític actual de manera substancial: ara mateix Cs ja és el primer partit amb 34 escons, i la majoria independentista se situa en els 70 escons: els 34 de JxCat, els 32 d'ERC i els 4 de la CUP. El PSC té 17 diputats i sofriria «un cert desgast», va apuntar Argelaguet, mentre que el PP es mantindria en els seus pitjors registres recents, i els comuns i la CUP serien els principals beneficiats davant uns nous comicis: els comuns passarien de 8 a 11 i la CUP, de 4 a 11.

Per a la majoria independentista sí que hi hauria un canvi rellevant: el creixement de la CUP donaria als anticapitalistes més incidència en la majoria que formen amb JxCat i ERC i, per exemple, la seva abstenció no valdria per a la investidura d'un president com si val ara.

Fidelitat de vot

L'enquesta mesura la fidelitat de vot que tenen tots els partits i llança que el PP té problemes per retenir els seus votants: el 20,4% de la ciutadania que diu que va votar els populars en les últimes catalanes ara apostaria per Cs.

També detecta problemes de fidelitat de vot en JxCat, ja que el 9,3% dels seus votants diuen que ara votarien ERC i el 7,1, a la CUP. ERC tindria fugides cap a la CUP del 6,2% dels seus electors i del 5,2% a JxCat. I el PSC veuria com el 6,4% dels seus votants apostaria ara per als comuns.

El sondeig també estima que en unes noves eleccions catalanes hi hauria el 68% de participació, lluny del rècord del 80% dels últims comicis al Parlament, el desembre del 2017.

Intenció directa

Argelaguet va apuntar que el sondeig dóna a ERC el 19,8% en «intenció directa de vot», però quan això es transforma en «estimació de vot» aquesta xifra es queda en el 20,5%. En el cas de Cs, la diferència és encara més gran: en intenció directa té el 10,7% i en estimació, el 24,5%.

El procés pel qual es tradueix la intenció directa amb l'estimació es coneix com «la cuina» de l'enquesta, i es deu fonamentalment al fet que cal ponderar les dades perquè no tots els partits tenen el mateix nivell d'implantació territorial i la llei electoral beneficia uns partits i perjudica uns altres, va explicar Argelaguet.

Repunt de la independència

El 48% de catalans veu bé que Catalunya es converteixi en un estat, mentre que el 43,7% ho rebutja, el 5,7% no ho sap i el 2,6 no contesta. Respecte a una enquesta del CEO el gener d'aquest any, els canvis són substancials: el 40,8% de catalans volia llavors la independència, el 53,9% la rebutjava, el 3% no ho sabia i el 2,3 no contestava.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat pels catalans, seguit del número dos de JxCat, Jordi Sànchez, tots dos a la presó, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió, que ubica, no obstant això, a la part baixa la guanyadora de les catalanes del 21-D, Inés Arrimadas (Ciutadans), amb només un 2,6. Respecte al grau de coneixement dels dirigents polítics catalans, Puigdemont és el més conegut, amb el 99,0%, seguit d'Oriol Junqueras, amb el 95,5% i d'Inés Arrimadas, amb el 89,5%.