La població de l'Iraq acudirà avui a les urnes per a unes parlamentàries que seran les primeres eleccions que se celebren al país des que el primer ministre, Haider al-Abadi, declarés el desembre la victòria de les autoritats sobre el grup gihadista Estat Islàmic.

Els ciutadans iraquians estan cridats a votar en uns comicis en els quals l'ombra dels gihadistes seguirà present, ja que el grup ha amenaçat amb atemptar contra els centres de votació i ha recomanat als membres de la comunitat sunnita que «romanguin allu-nyats dels mateixos». Així, el portaveu del grup, Abu Hasan al Mojaher, va destacar en un enregistrament que «tots els que participin en les eleccions, ja siguin candidats o votants, són infidels i han de morir», tal com va recollir SITE Intelligence Group, un organisme especialitzat en fer seguiment a grups terroristes.

L'anunci d'Al-Abadi sobre la derrota d'Estat Islàmic s'ha vist succeït per un període de relativa seguretat, si bé els gihadistes han continuat perpetrant atemptats de forma gairebé diària a la capital, Bagdad, i altres zones del país, especialment a Anbar i Kirkuk. El nombre d'atacs a Kirkuk ha estat tal que les autoritats de la regió semiautònoma del Kurdistan van arribar a oferir el desplegament dels peixmergues a la província -en disputa amb el Govern central- per incrementar la seguretat de cara a les eleccions, malgrat que Bagdad no ha acceptat. Les autoritats, però, han incidit que la seguretat està garantida.