El PP català sembla ser que ha demanat al Tribunal Constitucional que aprovi com a mesura cautelar urgent la prohibició del vot delegat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de l'exconseller Antoni Comín, per impedir que es pugui utilitzar en el ple que comença avui i continuarà dilluns. L'anul·lació dels vots delegats de Puigdemont i Comín alteraria l'escenari previst davant el ple que comença demà, ja que Junts pel Catalunya i ERC deixarien de tenir majoria suficient per a la investidura de Torra en segona votació i necessitarien el suport de la CUP.

El PP sosté que és «indispensable» i «urgent» suspendre els acords de la Mesa que van permetre aquesta delegació de vot, ja que, d'altra manera, podria aprovar-se una investidura «nul·la de ple dret» per obtenir-se mitjançant «vots il·lícits».

Segons les al·legacions dels diputats del PP al Parlament català, l'ús d'aquests dos vots produirien un resultat «antijurídic per antonomàsia», però també deixaria sense sentit el fons del recurs, encara que finalment el TC donés la raó als populars.

Rajoy espera però avisa

El cap del Govern, Mariano Rajoy, esperarà a jutjar Quim Torra, pels seus fets, però adverteix que garantirà en tot moment que es compleixi la llei i que el 155 és ja un precedent que es pot tornar a aplicar en qualsevol moment si és necessari.

El cap de l'Executiu no coneix Torra però ja li ha retret els tuits que ha anat publicant el dirigent independentista i ha recalcat que estarà vigilant per aplicar la llei i la Constitució, i per garantir la unitat d'Espanya i la igualtat de tots els ciutadans.

Encara que confia que no hagi de tornar a aplicar-se l'article 155 de la Constitució, ha considerat que el fet que s'hi hagi hagut de recórrer estableixi ja un precedent i un procediment per si calgués.

El que troba essencial ara el president del Govern és que es recuperi la normalitat a Catalunya i que es mantingui la unitat dels partits constitucionalistes.

Perquè això sigui possible, ha recalcat que farà tot el que estigui a les seves mans, encara que això l'obligui a «no dir algunes coses».

Una al·lusió a la polèmica suscitada pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, en donar per trencat dimecres l'acord amb el Govern central sobre l'aplicació del 155.