La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va argumentar que el candidat a la presidència no ve a «dirigir» un govern sinó «un CDR» amb el seu nacionalisme «identitari excloent» i amb el seu objectiu de «fer república»: «Vostè representa més llenya al foc». Durant la seva intervenció, Arrimadas va indicar que «s'ha perdut una gran oportunitat» per iniciar una «etapa de reconciliació» entre catalans i per «reconstruir ponts» amb Espanya amb un Quim Torra que no podrà ser «mai el president de tots els catalans».

La també portaveu nacional va considerar que el presidenciable representa al «nacionalisme identitari excloent», com ha quedat palès amb els seus tuits i el seu articles en mitjans de comunicació, i li ha retret que el seu únic objectiu sigui prosseguir amb el «mantra» del procés independentista amb la promesa de «construir república».

Arrimadas va recriminar a Torra que «l'únic» que li interessa és la independència de Catalunya i, en aquest context, va vaticinar una etapa de «més confrontació» i de «més conflicte» en el cas que sigui investit president de la Generalitat. També va retreure a Tor-ra la seva apel·lació al diàleg sense explicitar per a què, i li va advertir que primer cal abordar el «diàleg intern» per recosir i iniciar la reconciliació entre els catalans.

La portaveu del partit taronja va iniciar el seu discurs, que va pronunciar gairebé íntegrament en castellà, recordant alguns dels polèmics tuits del candidat i algunes de les seves afirmacions en articles d'opinió en relació amb Espanya i els espanyols.

Per la seva part, el líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, va retreure al candidat a la investidura, Quim Torra, que accepti ser un president «rebaixat i subordinat» a Carles Puigdemont i lamenta que només es dirigeixi als catalans independentistes, i l'insta, a més, a renunciar a la via unilateral «fracassada».

En la seva intervenció en la primera sessió del ple d'investidura al Parlament de Catalunya, Iceta ahir va deixar clar que els socialistes votaran en contra, «no només perquè l'hagin proposat digitalment, sinó perquè ha acceptat encantat la subordinació a qui considera president legítim».

D'altra banda, el president del grup de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, va afirmar que el Govern de Quim Torra «està caducat abans de néixer» per la «provisionalitat» de la legislatura. En la seva intervenció en el debat d'investidura, va demanar al candidat que concreti per quant temps serà i si hi haurà eleccions a partir del pròxim octubre. Va fer referència als polèmics tuits del blanenc i li va preguntar què pensa dels espanyols, recordant que el 70% dels catalans també se'n senten.

Finalment, el president del PP català, Xavier García Albiol, va rebutjar durant el seu torn el programa de Govern presentat per Quim Torra, i va avisar: «Si té la temptació de passar de les paraules als fets, la democràcia espanyola respondrà». «Si avui és aquí és perquè Espanya és una democràcia», va assegurar.