El consell polític extraordinari de la CUP i el Grup d'Acció Parlamentària (GAP) ha decidit aquest diumenge des de Cervera mantenir l'abstenció dels seus quatre diputats permetent així la investidura demà dilluns del candidat a la presidència de JxCat, Quim Torra, en segona volta. En un comunicat, els cupaires s'han mostrat crítics amb la proposta de programa de govern de JxCat i ERC perquè "no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials". Davant d'aquesta situació, han decidit assumir un rol "d'oposició activa" tenint en compte el "gir autonomista" que asseguren que han fet els partits independentistes. De tota manera, la CUP assegura que no bloquejarà la formació d'un nou govern però que alhora amb les quatre abstencions tampoc en garanteixen la governabilitat. Torra serà escollit demà president de la Generalitat amb 66 vots a favor (JxCat i ERC), 4 abstencions (CUP) i 65 vots en contra (Cs, PSC, comuns i PPC).

"L'organització ha decidit assumir un rol d'oposició activa, treballant, dins i fora de les institucions, per generar un nou cicle del moviment independentista, que reformuli i eixampli aliances i complicitats, construint unitat popular republicana, per tal de poder arribar a obrir un nou cicle rupturista i d´autodeterminació, a Catalunya i en el conjunt dels Països Catalans, i construir una República que restitueixi els drets socials i civils de la classe treballadora", amb aquestes paraules la CUP ha decidit la seva posició per aquesta legislatura. Així doncs, permetran la investidura de Torra però alhora no garantiran la governabilitat i es situen a l'oposició.

I és que tal com van avançar en el consell polític del passat 3 de març, consideren que la proposta de programa de govern de JxCat i ERC "no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials, que responguin als drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars".

Davant d'un moment "complex", marcat per la "repressió i la vulneració de drets polítics i civils" per part de l'estat espanyol, la CUP ha decidit no bloquejar la formació d'un nou govern liderat per Torra. Així doncs demà dilluns es produir exactament el mateix resultat de diumenge. Però en segona volta el candidat a la presidència de la Generalitat en té prou amb la majoria simple dels vots de la cambra catalana, és a dir, més vots a favor que en contra.