Un tribunal italià va aixecar ahir la prohibició que impedia a l'exprimer ministre Silvio Berlusconi presentar-se a un càrrec públic, una decisió que s'anticipa un any a la data en què havia d'acabar el termini de la sanció, ja que el jutge ha aplicat l'atenuant de «bona conducta».

Tot i que Berlusconi teòricament podria tornar a postular-se a la direcció del Govern, la decisió ha arribat massa tard per a l'exprimer ministre, de 81 anys d'edat, que fa tres dies va concedir la benedicció a la seva aliada política, la Lliga, per formar un govern sense el seu partit, Força Itàlia, arran dels decebedors resultats electorals en els darrers comicis.

Frau fiscal

Berlusconi va ser declarat culpable de frau fiscal el 2013, fet que en va provocar l'expulsió de la cambra alta del Parlament i la inhabilitació per ocupar qualsevol càr-rec electe durant sis anys. No obstant això, en la decisió d'ahir, un tribunal de Milà va aixecar la sentència.

«Finalment, han passat cinc anys d'injustícia», va manifestar el partit Força Itàlia de Berlusconi en un comunicat. «Berlusconi pot ser novament candidat», va afegir la nota, recollida pel diari La Repubblica.

La coalició conservadora formada per la Lliga, Força Itàlia i Germans d'Itàlia va guanyar el 4 de març en la suma de vots, però el Moviment 5 Estrelles (M5S, per les seves sigles en italià) va ser el partit més votat. Des de llavors, els de Matteo Salvini i Luigi di Maio han estat explorant un pacte de govern que ha estat impossible de portar a terme pel veto del partit antisistema a Berlusconi.

El president italià, Sergio Mattarella, va anunciar dilluns, després de l'última ronda de contactes, que era impossible formar govern en l'actual situació i va plantejar dues opcions: un govern «neutral» que sobrevisqui fins al desembre o eleccions immediates.

La Lliga i el Moviment 5 Estrelles van advocar per tornar a treure les urnes a l'estiu, si bé aquest dimecres havien demanat 24 hores més a Mattarella per intentar dotar Itàlia d'un govern.

Les negociacions

Els partits populistes d'Itàlia van acordar ahir un projecte de pla de govern, mentre que els líders Luigi Di Maio i Matteo Salvini van mantenir converses cara a cara, però no van revelar quin candidat consideren per ocupar la cartera de primer ministre.

«Encara no hem parlat de noms, avui debatrem sobre el pacte de govern», va dir, segons l'agència de notícies Ansa, el cap del Moviment 5 Estrelles, Di Maio, abans d'iniciar converses amb representants de la Lliga a Milà. Una decisió judicial d'aixecar la prohibició de Silvio Berlusconi per al càrrec públic «no canvia res», va dir Di Maio.