Milers de manifestants van sortir ahir als carrers de Varsòvia per exigir una justícia independent, després de l'aprovació de la reforma de les estructures de l'Estat aprovada pel Govern conservador, que ha causat tensió amb la Unió Europea.

El Govern del partit conservador i euroescèptic Llei i Justícia (PiS) va arribar al poder el 2015 amb la promesa de garantir amplis beneficis socials per a la població, però ha estat molt criticat per exercir el control sobre institucions clau com ara el Tribunal Constitucional o els mitjans públics de comunicació.

En resposta, l'oposició va convocar la Marxa de la Llibertat, amb milers de manifestants concentrats al centre de la capital, molts dels quals portaven la bandera de la UE. «Lluitem per la llibertat, la dignitat i la democràcia, i per una Polònia dins d'Europa», va destacar el líder del partit opositor Plataforma Cívica (PO), Grzegorz Schetyna, durant la manifestació.

L'oposició acusa el PiS d'erosionar valors democràtics fonamentals en qüestionar la independència judicial. No obstant, fonts del Govern van argumentar que eren reformes necessàries per expulsar els jutges procedents de l'era comunista.

El desembre, la UE va activar l'article 7 del Tractat de Lisboa per sancionar Polònia i podria, fins i tot, suspendre els drets de vot del país a la UE. Varsòvia ha ofert certes concessions a Brussel·les per intentar que faci marxa enrere.

També ha estat molt criticat l'enduriment de la llei de l'avortament. «No ens prendran els tribunals lliures. No ens prendrà la llibertat d'escollir, de consciència i d'opinió», va afirmar Katarzyna Lubnauer, líder de Nowoczesna, també a l'oposició.

No obstant, les enquestes mostren un clar suport popular al PiS, que manté una intenció de vot del 43%, seguit del 20% per a la PO i el 6% per a Nowoczesna. Tot i això, les autoritats també han hagut d'entomar fortes crítiques per una llei que criminalitza els suggeriments que Polònia va ser còmplice en l'Holocaust, una iniciativa que va indignar Israel i va alarmar els aliats, inclosos els Estats Units i França.

Aquesta setmana les autoritats poloneses van endurir la seva postura sobre el conflicte sobre l'estat de dret amb la Comissió Europea, que, en el pitjor i poc probable escenari, podria suspendre els drets de vot de Varsòvia.