El Parlament ha investit Quim Torra com a 131è president de la Generalitat. El quart candidat de JxCat ha superat la investidura en segona volta aquest dilluns a primera hora de la tarda gràcies als vots a favor del seu grup parlamentar i d'ERC, i a l'abstenció decisiva de la CUP. Cs, PSC-Units, CatECP i PPC hi han votat en contra.

El ja president investit ha volgut prendre la paraula breument just després de proclamar el resultat de la votació dels diputats. Des del faristol del ple, Torra ha dedicat les seves primers paraules al líder de JxCat, Carles Puigdemont. "Gràcies per la seva generositat, per l´acte de responsabilitat i perquè l´investirem. És un dels objectes de tot el que ens proposem", ha sentenciat.

A més, ha dedicat també paraules d'agraïment als grups de JxCat i ERC, que li han donat suport. "Han estat mesos apassionants. Qui ens hauria de dir que acabaríem així! Treballarem bé i treballarem junts; tenim el mateix objectiu. Farem república catalana", els ha dit. Per acabar, s'ha dirigit als catalans per a citar les darreres paraules de Manuel Carrasco i Formiguera abans de morir, assegurant que són les que "ho han representat tot en la trajectòria política" del fins ara candidat. "Visca Catalunya lliure", ha etzibat per a acabar el seu breu discurs.

El discurs d'investidura de Quim Torra

El discurs d'investidura de Quim Torra

Després d'un debat menys tens del que es podria esperar, Torra ha superat la segona votació en rebre més vots a favor (66) que en contra (65). Després de cinc mesos des de les eleccions del 21-D, quatre candidats i cinc investidures, Catalunya torna a tenir president, i en els propers dies tornarà a tenir Govern.

El Rei ha de signar en les properes hores l'acta d'investidura del 131è president de la Generalitat, tràmit previ a la formació de l'executiu i la presa de possessió dels futurs consellers. Torra ja ha assegurat que serà lleial al mandat de l'1-O i que té l'objectiu de construir una República "de tots" sense fer autonomisme.

En la votació hi ha hagut les delegacions dels vots de Carles Puigdemont i Toni Comín -a "l'exili"-, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Carles PuigdemontToni ComínOriol JunquerasRaül RomevaJordi TurullJosep RullJordi Sànchez Després dels resultats, i un cop investit 131è president de la Generalitat, Torra ha rebut una primera abraçada de la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, per després encaixar la mà del portaveu adjunt Eduard Pujol. L'han seguit el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, i tot seguit la resta de líders dels grups de l'oposició: Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Xavier García Albiol (PPC), Carles Riera (CUP), diversos diputats de JxCat i Esquerra, Xavier Domènech (CatECP), i els membres de la Mesa, inclòs el president del Parlament, Roger Torrent.

Torra reivindica una «república de tots» on tothom gaudeixi de «plenitud de drets»

Durant la seva intervenció d'obertura de la segona sessió del debat d'investidura, Torra ha reivindicat una "república de tots" en què tothom gaudeixi de "plenitud de drets". "Amb la república ningú ha de renunciar a res. Tothom guanyarà drets i ningú no en perdrà. La república és per a tothom", ha reblat.

23

Investidura de Quim Torra al Parlament

Torra s'ha dirigit als diputats del Parlament per demanar la seva confiança i ha avisat que el país es posarà a prova i que s'haurà d'estar a "l'alçada del moment". En l'inici del seu discurs, el presidenciable ha tingut paraules de record pels líders polítics i socials que són a la presó i a "l'exili" i ha agraït el "coratge" dels seus familiars, alguns presents a la tribuna del Parlament seguint la sessió. A continuació recollim les principals promeses d'acció de govern que ha posat sobre la taula Quim Torra.

Arrimadas diu Torra enterra les opcions de victòria independentista

La líder del grup parlamentari majoritari, Inés Arrimadas, ha assegurat que amb el candidat a la presidència de la Generalitat l'independentisme enterra totes les opcions que tenia per guanyar: "Si alguna vegada van pensar que se'n sortirien avui ho enterren designant aquest candidat com a president", ha afirmat Arrimadas durant el debat d'investidura, aquest dilluns al matí.

Sabrià (ERC): «Avui fem un pas molt important»

L'actual líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, per la seva banda, ha demanat impulsar des del nou Govern "un diàleg de país" i un "front democràtic" que tingui com a finalitat "lluitar contra la repressió" de l'Estat i revertir els efectes de l'article 155 en les institucions catalanes. Sabrià ha començat la seva intervenció parlant en set idiomes, "dels molts que es parlen cada dia als nostres carrers" per reivindicar, ha dit, "la diversitat i riquesa d'aquest país" perquè "som un poble de pobles, som una nació en la qual caben tots, i en aquest país són catalans tots aquells que viuen i que desitgen formar part de Catalunya".

Iceta: «Si per fer república cal trencar lleis, això acabarà com el rosari de l'aurora»

El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, ha exigit a Torra que respecti el marc legal vigent, eviti la "fractura" i iniciï un diàleg amb l'Estat per abordar qüestions com la millora del finançament o la llista de 45 peticions de la Generalitat.

En la seva intervenció durant la segona sessió del ple del Parlament d'investidura a la presidència de la Generalitat, Iceta ha deixat clar que el seu partit "respectarà la legitimitat del president, sempre que el seu exercici es produeixi en el marc legal vigent".

Domènech: «Governarà per a tot el país o tan sols per a una part?»

El president del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha reiterat el 'no' de la formació a la investidura del candidat de JxCat, Quim Torra. En el debat de la segona volta, aquest dilluns al matí, Domènech ha argumentat que la postura dels comuns significa votar "a favor d'una alternativa, inclusiva i progressista, i a favor del que ha estat, és i sempre serà la Catalunya real". "No votarem en contra de nosaltres mateixos", ha sentenciat Domènech. A més, el líder de CatECP ha preguntat a Torra si el seu Govern durarà només cinc mesos, motiu pel qual ha augurat que el nou executiu no realitzarà els seus objectius, per "incompliment" i per "incapacitat".

Riera: «Som i serem a l'oposició per lleialtat a l'1-O»

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha volgut deixar clar que l'abstenció dels quatre diputats cupaires no suposa donar suport al govern de Quim Torra sinó que respon a "l'excepcionalitat repressiva" de l'Estat. "Som i serem a l'oposició per lleialtat a l'1-O i fidelitat a qui no vol fer ni un pas enrere en el camí cap a la República", ha afegit Riera després que aquest diumenge, a Cervera, un consell polític extraordinari hagi mantingut l'abstenció en segona volta permetent així la investidura aquest dilluns de Torra.

Riera també s'ha dirigit directament als comuns per emplaçar-los a desobeir el Tribunal Constitucional (TC) quan suspèn lleis del Parlament "destinades a les classes populars". "Desobeiran el TC o seguiran sostenint el règim del '78?", els ha preguntat.

Torrent no anirà a veure el rei

El president del Parlament Roger Torrent ha comunicat aquest dilluns al matí que no anirà a veure el rei Felip VI per comunicar-li personalment el nomenament de Quim Torra com a nou president de la Generalitat. En comptes d'això, comunicarà el resultat de la sessió d'investidura per correu. Segons diverses fonts, Torrent ha pres aquesta decisió com a resposta al fet que Felip de Borbó encara no s'ha solidaritzat amb els ferits de l'1-O i com a protesta pel polèmic discurs del rei del dia 3 d'octubre.

No serà la primera vegada que el monarca no rebi el president del Parlament per rebre la notificació, ja que en l'anterior legislatura es va negar a rebre la llavors presidenta Carme Forcadell en el moment en que Carles Puigdemontva rebre el suport de la cambra catalana.

El quart candidat que JxCat proposa al Parlament

Quim Torra serà investit com a president «provisional», tenint en compte que JxCat manté la intenció de tornar a investir Carles Puigdemont al llarg de la legislatura. De fet, Torra és el quart candidat proposat des del 21-D, després de Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

La CUP no bloquejarà la investidura

El portaveu de la CUP, Lluc Salellas, va puntualitzar ahir que la CUP ha decidit «no bloquejar la investidura» pel «context polític actual», marcat pel 155 i els polítics presos o a l'estranger, però això no significa, va recalcar, que facilitin «la governabilitat» durant la legislatura. La formació anticapitalista ha constatat, segons Salellas, una «reculada» de JxCat i ERC en l'objectiu d'una «República Catalana efectiva», cosa que impossibilita un suport al futur Govern.

Per això, la diputada Maria Sirvent va destacar el pas de la CUP a l'«oposició activa» al Parlament i va remarcar que les quatre abstencions, tot i que faran viable la investidura de Torra, «no es poden interpretar com a suport o col·laboració» amb el Govern o el candidat.

Com s'ha arribat al ple d'avui al Parlament?

Els debats de Puigdemont i Sànchez es van ajornar, i els candidats van acabar renunciant a la investidura. Turull, en canvi, es va sotmetre a un primer debat i una primera votació el 22 de març, però no va aconseguir la majoria absoluta, i la segona votació es va suspendre perquè el Tribunal Suprem va decidir la tarda abans la presó preventiva per al candidat.

Situació «excepcional»

En el seu discurs en la primera sessió del debat d'investidura, Torra va admetre que la situació és «temporal i excepcional», tot reivindicant Puigdemont com a president. Pel que fa al full de ruta, Torra va prometre «fer república», impulsar el procés constituent que ha de culminar amb una constitució, fidelitat a l'1-O i alhora mantenir una oferta de diàleg al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker.

Un cop investit, el Parlament ho haurà de comunicar al Rei perquè el nomeni i el president haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament, tal com estableix la llei de la presidència. Després de prendre possessió, Torra haurà de nomenar els consellers del seu govern i aquests hauran de prendre també possessió del seus càrrecs.

Per la seva part, el líder de JxCAT, Carles Puigdemont, espera que la CUP «mantingui la coherència» i la investidura de Quim Torra tiri endavant. «La CUP ja es va abstenir quan el candidat era Jordi Turull, i espero que mantingui la coherència. Sempre han dit que no era un problema de noms, i confio en la seva paraula», va afirmar en una entrevista.