El president electe català, Quim Torra, i el seu antecessor, Carles Puigdemont, van escenificar ahir a Berlín el seu doble lideratge, encara que sense revelar cap clau del pròxim govern i insistint en la necessitat de resoldre el «conflicte» per la via del «diàleg». Un doble lideratge que posteriorment va subratllar Torra en un comentari a Twitter: «Feliç de retrobar-me avui amb el president Carles Puigdemont a Berlín, amb qui hem traçat les línies d'acció del nou executiu i hem ofert al Govern espanyol diàleg sense condicions i bilateral com a primer pas per recuperar la democràcia».

Torra i Puigdemont van insistir en una roda de premsa conjunta que el Govern català ha de començar a rodar de forma immediata, que no es plantegen a priori eleccions anticipades i que Madrid ha de tornar ara a Barcelona tant l'autonomia política, que va quedar suspesa per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per restaurar la legalitat, com la financera.

Puigdemont, que considera que va ser apartat de la presidència de la Generalitat de forma «il·legítima i il·legal», va assegurar que l'Executiu català està ara en «en les millors mans» i que serà Torra qui «prengui les decisions» del futur govern, que haurà de ser «fort».

Torra, de la seva banda, que va definir-se com a president de «custòdia» i es va comprometre novament a intentar investir Puigdemont quan sigui possible, va indicar que anirà a Berlín «les vegades que calguin» per parlar amb Puigdemont, al qual va insistir anomenar el «president legítim» de Catalunya, encara que va subratllar que ell serà qui prengui les decisions fins que aconsegueixin la restitució de l'expresident. A més, va avançar que tots dos perfilaran la composició del pròxim Executiu català, en el qual Puigdemont «té molt a dir» i oferirà als exconsellers cessats la seva restitució.

Puigdemont i Torra van coincidir també en la necessitat d'obrir converses, basades en el «respecte mutu» entre Estat i Generalitat, i que serveixin per buscar «una solució política» a «un conflicte que és polític» i no un «assumpte intern», sinó un problema «europeu». «Ara penso que la resta de la Unió Europea ha vist clarament que (la situació a Catalunya) no és un assumpte intern, sinó europeu; afecta a tota la Unió Europea en moltes direccions», van opinar.

També Puigdemont va rebutjar especulacions sobre el fet que estigui preparant un avançament electoral, va assenyalar que tot govern aspira a completar la seva legislatura i que els seus comentaris sobre la possibilitat de convocar nous comicis a partir del 27 d'octubre eren una simple constatació de les «prerrogatives» de Torra. Sobre això, Torra va afirmar que té «una voluntat de legislatura» i que el seu programa «passa de la restitució» de les estructures de govern afectades per l'article 155 «al projecte de Constitució catalana».

«Tenim un horitzó llarg, però hem d'estar atents als fars curts del que està passant al nostre país, perquè no podem permetre aquesta degradació democràtica», va dir el nou president de la Generalitat. «Implementarem un Govern fort que pugui reaccionar contra tot això. Tindrem un govern fort, que actuarà», va destacar Torra.

La roda de premsa conjunta va tenir lloc hores després que la Fiscalia de Schleswig-Holstein inter-rogués, ahir mateix a Berlín, Puigdemont en relació amb el seu procediment d'extradició, ja que el Tribunal Suprem el reclama per rebel·lió i malversació de fons. «Ha estat un interrogatori habitual en el qual es va donar l'oportunitat al senyor Puigdemont de presentar la seva versió sobre alguns fets», va dir a Efe la fiscal Wiebke Hoffelner.