Quim Torra va anunciar ahir que tan bon punt prengui possessió del càrrec enviarà una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, per demanar-li que fixi «dia i lloc» per celebrar una reunió, en la qual li exigirà posar fi al 155 i el control de les finances catalanes. El cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, va contestar que està «disponible» per parlar amb Torra, va prometre escoltar-lo «amb molta atenció» i va confiar que faci un «esforç» perquè el diàleg sigui més fàcil que amb el seu antecessor, Carles Puigdemont. Amb tot, Rajoy va avisar que està disposat només a «parlar dins de la llei». «A partir d'aquí, és positiu també que tinguem una reunió, i l'escoltaré amb molta atenció», va prometre.

Abans, Torra havia ofert diàleg «sense condicions prèvies» a Rajoy, a qui va exigir no només aixecar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, sinó també restituir a la Generalitat el control de les seves pròpies finances, un aspecte que va qualificar de «clau».

Torra va advertir ahir des de Berlín que «si el Govern no té el control sobre les seves finances, és una intervenció per altres mitjans i no respecta la voluntat del poble de Catalunya» expressada el passat 21-D. Torra va insistir que no es tracta només del fet que s'aixequi el 155, sinó que la Generalitat tingui «la llibertat de disposar de totes les seves finances».

Estava previst que el rei signés ahir mateix el decret de nomenament del nou president, segons van informar fonts de la Sarsuela. La firma de Rajoy i de Felip VI són requisits per tal que el decret de nomenament de Torra pugui ser publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat i en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. El nomenament tindrà efecte a partir de la presa de possessió, que ha de ser dins en els cinc dies posteriors i que fins i tot podria celebrar-se avui, depenent de quan es produeixi aquesta publicació. Equips dels dos governs, de fet, estan negociant el format de l'acte de presa de possessió. Torra va avançar que, per a l'acte, repetirà la fórmula de Puigdemont, que va evitar tota referència a la Constitució i al rei. En la seva presa de possessió el 2016, Puigdemont va respondre afirmativament a la pregunta que li va formular la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell: «Promet complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?».