La defensa dels consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig considera «molt probable» que la justícia espanyola emeti una tercera euroordre contra ells. Així ho va dir en declaracions als mitjans l'advocat Gonzalo Boye després que la justícia belga rebutgés ahir les euroordres dictades per Llarena per «irregulars», ja que presentaven problemes «de forma».

Amb aquest procés d'extradició suspès, l'advocat creu que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena farà una nova euroordre que sí que compleixi els passos processals necessaris per ser estudiada pel jutge belga. Segons expliquen fonts de la defensa, l'opció que s'obre ara per a Llarena és, un cop rebi la resolució de la justícia belga, fer una nova ordre de detenció nacional -ja que no pot modificar l'actual- que reculli el que diu la interlocutòria de processament i, prenent com a base aquesta, dictar una tercera euroordre. «El gran error de tot el procediment han estat les presses», van assenyalar les mateixes fonts. En el cas de Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, si no es vol córrer el risc que les euroordres siguin rebutjades per la justícia alemanya i escocesa, respectivament, pel mateix motiu, el Suprem hauria de retirar les ordres vigents abans d'emetre'n una de nova.

«El procediment de l'euroordre és fàcil però específic», asseguren des de la defensa, i apunten que el Tribunal Suprem no està «preparat» per a això. Altres fonts properes al cas destaquen que hi havia una «incongruència» entre la segona euroordre i l'ordre nacional que va emetre la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, ja que, per exemple, no coincideixen les incriminacions.

Tal com van explicar ahir els advocats, el fiscal belga va advertir el Suprem del problema de forma en l'euroordre, fins i tot fent referència al precedent legal del Tribunal de Justícia de la Unió Europea conegut com Bob-Dogi, que requereix que una ordre europea de detenció ha d'anar acompa-nyada d'una prèvia de detenció nacional amb la qual es correspongui. Fonts de la defensa van explicar, a més, que el partit d'extrema dreta Vox ja va alertar Llarena de la mateixa qüestió al desembre, assegurant-li que en emetre una segona euroordre (després de retirar la de Lamela) calia també una nova ordre de detenció nacional, però aquest ho va rebutjar.

Segons la defensa, en cap moment en aquesta segona euroordre s'ha entrat a valorar el «fons», ja que els problemes de «forma» impedien passar a tractar el contingut de la petició espanyola. Per contra, sí que va passar amb l'euroordre emesa per Lamela, que va ser retirada per Llarena pocs dies abans que el jutge belga fes pública la seva decisió.

En tot cas, els advocats es mostren confiats en la justícia belga i no els fa «por» que en cas d'una tercera ordre europea de detenció es discuteixi el fons. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar ahir que si els tribunals espa-nyols consideren que es pot «corregir l'error de forma» de l'euroodre contra els consellers destituïts ho posaran en coneixement del tribunal belga.

«Absència de compromís»

La Sala Penal del Tribunal Suprem -de la qual és membre el jutge Pablo Llarena- va reaccionar a la decisió de la justícia belga de rebutjar l'euroordre d'extradició contra els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. Fonts d'aquesta sala reafirmaven no haver rebut ahir encara la resolució de la justícia belga però asseguraven «no compartir la motivació» per la qual es denega l'entrega, i ho interpreten com una «absència de compromís amb prestar la col·laboració judicial demanada».

Data per al judici a Ponsatí

El judici sobre l'extradició a Espanya de l'exconsellera Clara Ponsatí, requerida per l'organització del referèndum il·legal de Catalunya el 2017, s'iniciarà el 30 de juliol i s'allargarà fins al 31 d'agost, va dir ahir el seu advocat.