Des de fa temps, obtenir una cita prèvia a través d'Internet per a l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona és complicat. Després de provar-ho durant setmanes en diferents moments del dia, els pot aparèixer una hora lliure per al cap de sis o set mesos, o directament acaben desistint en veure-ho impossible.

És el cas de dues noies colombianes que han explicat a l'ACN que van buscar en fòrums i grups d'Internet alguna solució per poder completar els seus tràmits i que, finalment, se'ls van posar en contacte diverses persones oferint-los vendre'ls la cita prèvia. Totes dues ho han acabat fent i han pagat 15 i 60 euros per poder tenir aquesta hora reservada a l'oficina, però els preus poden variar en funció de la pressa per obtenir aquesta cita prèvia.

Carolina Reyes, de nacionalitat colombiana, és una d'aquestes persones que han pagat per aconseguir la seva cita prèvia. És casada amb un català però necessitava tramitar el document de residència, el NIE. Des del setembre fins al desembre va intentar obtenir hora pel canal convencional, la pàgina web, però tot i connectar-se dia i nit i a diferents hores cada dia de la setmana, no se'n va sortir.

Per això, va decidir buscar ajuda de ciutadans que s'haguessin trobat en la mateixa situació, i a través dels fòrums i grups de Facebook va descobrir que es podia pagar per obtenir aquesta cita prèvia. Una altra ciutadana colombiana explica que en un locutori del Raval de Barcelona, on anuncien a la porta la cita prèvia com un servei més, li van proposar una cita prèvia per al setembre, a 30 euros, però si havia de ser per al juny, augmentava a 100. Va aconseguir negociar i deixar-ho en 60 euros.