El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va proposar ahir «actualitzar» al Codi Penal el delicte de rebel·lió perquè pugui ser aplicat als «responsables polítics que utilitzen la seva posició per subvertir l'ordre constitucional», amb referència a l'independentisme.

Sánchez va explicar als Desayunos de TVE que el delicte de rebel·lió tipificat el 1995 està vinculat a cops militars i que «no es correspon al tipus de rebel·lió soferta aquests últims mesos» per part del Govern català, fet pel qual defensa que s'ha d'adaptar a la «defensa d'un bé jurídic com la Constitució» davant els «fets inimaginables fa anys» dels independentistes catalans. El líder socialista va dir que, si el Govern planteja aquesta reforma del Codi Penal, el PSOE li donarà suport, i que, si no, serà el seu grup parlamentari qui la porti al Congrés.

L'endemà de la seva reunió a la Moncloa amb Rajoy per abordar la situació després de la investidura de Quim Torra, Sánchez es va mostrar convençut que el procés independentista serà «llarg» i es prolongarà durant «molts anys», i no va descartar intervenir TV3 i els Mossos si cal tornar a aplicar el 155: «Caldria considerar tots els escenaris, aquests també», va dir.

Després d'advertir Torra i Carles Puigdemont que si trenquen la legalitat, es trobaran amb el «mur» de l'Estat de dret, Sánchez va considerar també essencial que es reveli a Europa la «veritable cara xenòfoba del secessionisme a Catalunya».

Pel que fa a això, Sánchez va afirmar que li agradaria que el president del Govern central, Mariano Rajoy, i el líder de Cs, Albert Rivera, fessin com ell i expliquessin a la Unió Europea que el moviment que lidera l'expresident Carles Puigdemont té els mateixos «tints xenòfobs i supremacistes» que els d'altres països europeus.